De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o biserică tipică de lemn , singura din zonă care înca păstrează această arhitectură.
- Este în Stănija (comuna Buceș), Județ Hunedoara
- Construit în 1842
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: HD-II-m-B-20936
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 August
Biserica de lemn din Stănija este situată în localitatea cu acelaşi nume, localitate ce face parte din comuna Buceş, judeţul Hunedoara. Satul se află la aproximativ 20 km de Drumul Naţional 74 Brad-Abrud. Prezentul lăcaş datează din 1842, după ce a fost strămutat în 1840 de pe un alt amplasament şi se află într-un cadru natural spectaculos, pe un platou înalt, în sud-estul Munţilor Bihor. Datorită materialului lemnos din care a fost construit edificiul, acesta se integrează perfect în peisaj. Biserica de lemn are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Pe întreg teritoriul comunei Buceş, Biserica de lemn din Stănija este singura care a conservat ca material constructiv lemnul. Ca structură, edificiul a fost construit cu un plan dreptunghiular şi cu absida pentagonală, decroşată. Are un turn-clopotniță zvelt, cu foişor înfundat cu scânduri şi fleşa înaltă. De-a lungul timpului au fost realizate lucrări de renovare, în 1968 foişorul fiind îmbrăcat în tablă şi acoperişul refăcut din țiglă. La ultima renovare, în 2009, s-a revenit la aspectul iniţial, cu învelitoare de sită.
Atât naosul, cât şi pronaosul, au intrare separată, ambele fiind precedate de un pridvor comun deschis. Picturile interioare au fost realizate de pictorul Dionisie Iuga din Nicula (Jud. Cluj) la sfârşitul secolului al XIX-lea. Registrul împărătesc al tâmplei a fost pictat, prin tehnica zugrăvirii pe tencuiala de var, de artistul zugrav zarandean Constantin din Rîșca, inclusiv uşile împărăteşti, cu o minunată sculptură florală. Este posibil ca pe suprafaţa bârnelor să existe încă resturi din pictura originară.
Relieful înalt al localităţii unde se află biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” permite turiştilor practicarea drumeţiilor şi a cicloturismului, pe lângă turismul cultural. O variantă de traseu este cel care porneşte din zona Cotoncu. Mai mult, în zona se promovează o formă specială de turism, respectiv expediţii de căutare a aurului în albia râurilor. Turiştii pot descoperi una din ocupaţiile tradiţionale, cea de căutător de aur, pe lângă vărărit, prelucrarea pietrei, olărit.
Date de contact: Sat Stănija, comuna Buceș, Jud. Hunedoara |