De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un modest lăcaş de cult din lemn, cu o vechime de câteva sute de ani, care impresionează prin simplitate şi tehnica îmbinării lemnului!
- Este în Sighetu Silvaniei, Județ Sălaj
- Construit în anul 1632
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavril”
- Deschis turiștilor.
Biserica de lemn din Sighetu Silvaniei poartă hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi se află în localitatea omonimă, din judeţul Sălaj…
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-B-05113
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Nu se cunosc foarte multe date despre biserica de lemn din Sighetu Silvaniei, însă, conform istoricului Petri Mór (1863-1945), autorul Monografiei judeţului Sălaj, lucrare în şase volume apărută între anii 1901-1902, ar data din anul 1632.
Se pare că biserica ar fi fost ridicată în satul învecinat Sălăjeni, din comuna Bocşa, şi apoi strămutată în satul Sighetu Silvaniei. Conform tradiţiei orale, biserica ar fi fost adusă în timpul iernii, fiind ridicată de pe fundaţie, mutată pe tălpi de lemn şi trasă de mai multe perechi de boi. Întreaga operaţiune ar fi durat doi ani de zile. Este o biserică de dimensiuni modeste, cu acoperiş din şindrilă şi un turn-cloptniţă mic cu foişor, ridicat deasupra pronaosului. Are un plan dreptunghiular, cu pronaos, naos şi absidă decroşată a altarului. Pronaosul are tavanul drept, iar nava şi absida au boltă semicirculară. Biserica are doar două uşi de trecere spre altar.
În sec. al XVIII-lea, a fost adăugată pe latura sudică a bisericii un pridvor. Între anii 1950-1952, biserica trece printr-un proces de renovare, în urma căruia picturile de pe pereţii interiori sunt acoperiţi de tencuială.
Biserica a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Sălaj cu codul LMI: SJ-II-m-B-05113.
Date de contact: satul Sighetu Silvaniei, comuna Chieşd, judeţ Sălaj, nr. telefon: 0746.704.780. |