De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc cu încărcătură spirituală, care impresionează prin dimensiunea sa modestă şi stilul arhitectural, cu o vechime de peste 250 de ani!
- Este în Sărata, municipiul Bistriţa, judeţ Bistriţa-Năsăud
- Construit în 1755
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: BN-II-m-A-01694
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Biserica de lemn din Sărata este un lăcaş de cult, declarat monument istoric, a cărui existenţă începe în anul 1755. Lăcaşul de cult poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi este de dimensiuni modeste.
Are un plan dreptunghiular, cu absida altarului drecroşată, cu trei laturi. Interiorul bisericii este împărţit în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos şi altar. Pridvorul se află pe latura de sud a bisericii şi este deschis, continuu în partea inferioară, format prin prelungirea acoperişului, care este susţinut de şase stâlpi sculptaţi în lemn. Şi partea inferioară a pridvorului este frumos sculptată, prevăzută cu două uşiţe, de asemenea, sculptate.
Acoperişul este din şindrilă şi acoperă şi porţiunea decroşată a absidei altarului, astfel că panta de pe latura sudică este mai lungă. Deasupra pronaosului se ridică turnul-clopotniţă, prevăzut cu o galerie deschisă, cu câte o arcadă pe fiecare latură, şi acoperit cu o fleşă cu bază octogonală. Accesul în turnul-clopotniţă se face pe o scară de lemn, din pridvor.
Pronaosul este separat de naos printr-un perete despărţitor. Interiorul bisericii este pictat, însă în stare avansată de degradare, în pronaos fiind reprezentate scene precum Izgonirea din Rai, Corabia lui Noe, Jertfa lui Avraam, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Arhanghelul Mihail, Maica Domnului cu Pruncul, în timp ce pereţii laterali ai naosului sunt împodobiţi cu reprezentări ale mucenicilor. Naosul este acoperit de o boltă semicilindrică, pictată cu scene din minunile şi patimile lui Iisus.
Iconostasul are două deschideri şi două registre, în cel inferior fiind reprezentat Iisus Pantocrator şi Apostolii, de-o parte şi de alta, în timp ce în cel superior, fiind reprezentată scena Răstignirii. Pe alocuri, sunt presărate texte în limba română scrise cu caractere chirilice.
La exterior, biserica prezintă elemente de decor în zona ancadramentului uşii, care prezintă motivele brâului sub formă de frânghie răsucită şi rozetei. De asemenea, există şi câteva console în trepte, care îndeplinesc un rol decorativ.
Date de contact: localitatea Sărata, municipiul Bistriţa, Judeţ Bistriţa-Năsăud. |