De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos lăcaş de cult din lemn, monument istoric de arhitectura, ce impresionează prin simplitate!
- Este în satul Podişu, Județ Sălaj
- Construit la sfârşitul sec. al XVIII-lea
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-B-05096
- Trasee amenajate: da/nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Biserica de lemn din Podisu este un lăcaş de cult, declarat monument istoric, ce îşi are începuturile cândva, la sfârşitul sec. al XVIII-lea. Biserica de lemn poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi a fost ridicată pe locui unei biserici greco-catolice ce data din anul 1733.
Biserica are un plan dreptunghiular, cu absidă decroşată cu cinci laturi. Biserica este prevăzută în partea de vest cu un pridvor mic cu patru stâlpi, pe unde se face şi intrarea. Pronaosul este despărţit de naos printr-un perete, prevăzut cu o intrare pe partea stângă şi cu nişte deschizături în partea superioară dreaptă. Naosul este prevăzut cu un cor de dimensiuni mici şi este acoperit de o boltă susţinută pe nişte grinde paralele cu axul bisericii.
Deasupra pronaosului se ridică turnul clopotniţă care are un foişor cu galerie deschisă ce adăposteşte unul din clopotele bisericii anterioare, clopot ce datează din anul 1680. Turnul clopotniţă se termină într-o fleşă alungită. Acoperişul bisericii realizat din şindrilă nu este unitar, deasupra absidei altarului fiind mai puţin scund. În anul 1948, comunitatea din satul Podişu trece la ortodoxism.
De-a lungul timpului, biserica va ajunge într-o stare uşoară de degradare şi abia, după anul 1989, va fi supusă unor lucrări de restaurare exterioară şi interioară, astfel că din vechea pictură nu s-a mai păstrat nimic. Cândva, pe pereţii de vest şi sud erau pictate 10 muceniţe. În ceea ce priveşte iconostastul, în partea sa superioară erau pictaţi cei 12 apostoli, în mijloc Isus Hristos, iar deasupra trei cruci pe care erau răstigniţi cei doi tâlhari şi la mijloc Isus Hristos.
Date de contact: satul Podişu, judeţ Sălaj. |