De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric din secolul al XVIII-lea!
- Este în Cluj-Napoca, Județ Cluj
- Construit în secolul al XVIII-lea
- Poartă Hramul Pogorârea Sf Duh
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Biserica de lemn din Petrindu are o pictură extrem de valoroasă, drept pentru care a fost transferată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, pentru conservare…
- Cod monument Istoric: CJ-II-a-B-07461
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial, în interiorul Parcului Etnografic Romului Vuia
Biserica de lemn din Petrindu, judeţul Sălaj, a fost ridicată, potrivit specialiştilor, la jumătatea secolului al XVIII-lea. Ceea ce impresionează este pictura murală din interior, de o valoare incontestabilă. Ea a fost realizată la 1835 de către unul dintre cei mai cunoscuți zugravi ardeleni, Dimitrie Ispas de la Gilău.
Biserica are pictura degradată, însă chiar şi aşa, se pot descifra parţial înscrisurile de pe pereţi. O primă pisanie se poate vedea pe dosul intrării, în tindă. Cu ajutorul însemnărilor lui Atanasie Popa, se pot reconstitui următoarele date: „Eu zug[ravul Di]mitrie I[sp]as mă rog de iartăciun[e] la toată clejia, de am greșit c[eva s]ă f[ac]ă bine să iarte ca milos[tivul Dumnezău să iert]e [și păcatele dumilor voastre. 1835 iulie 10]”. Apoi, peste intrarea în navă se poate citi fragmentul rămas după înălțarea golului ușii: „Această s. b. sau inceput a să zugrăvi …”. Pe dosul aceleiași intrări, în naos, se pot citi următoarele: „Decean Toader și Mărie Boan, [Timift]e … Iosip, Popa Gligor, Boșca Gheorghie, Mulduvan Ioan, Giurgi Onuț și sau zugrăvit prin …”.
Ceea ce este de remarcat este că, deşi pictorul s-a semnat în fiecare pisanie, timpul și schimbările i-au șters numele din aproape toate locurile. Însă, pe ușile împărătești, s-a păstrat intactă semnătura. Aici se poate citi clar însemnarea: „1835 Ispas Dimitrie zugrav”.
În interiorul bisericii se păstrează o strană din biserica de lemn din Someșu Rece, pictată de același zugrav la o dată necunoscută, pe a cărui față se pot citi următoarele: „Această strană o au plătit Duma Toader, ca să îi fie pomană la to[t neamul lui.] Cine să vor întâm[p]la a fi preuț la acestă s. b. să fie datori a ciare .. [ru]găciuni la acești omeni Teodor, Marie. Dimitrie Ispas ot Gilău.” Strana a fost adusă în această biserică deoarece pe ea apare locul de origine al pictorului zugrav, în localitatea Gilău, din apropierea Clujului.
Datorită specificului bisericii, fiind o construcţie reprezentativă pentru bisericuțele de lemn iobăgești din nordului Transilvaniei ridicate în această perioadă şi datorită picturii unice, biserica de lemn din Petrindu a fost transferată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în 1965, în scopul salvării şi conservării ei în condiţii optime. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-a-B-07461.
Deschis în anul 1929, Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” este cel mai vechi muzeu etnografic în aer liber din România şi unul dintre primele din Europa. Parcul Etnografic se întinde, în prezent, pe o suprafaţă de peste 15 ha, în care sunt expuse peste 50 de monumente şi obiective reprezentative pentru întreaga Transilvanie.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 6 lei |
1 mai – 31 octombrie Marţi – duminică – 09:00 – 17:00 Luni – închis 1 noiembrie -30 aprilie – închis
|
Date de contact: Biserica se poate vizita în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj Napoca. |
|
|