De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc de reculegere şi închinăciune, a cărui existenţă începe în anul 1730!
- Este în satul Păniceni, comuna Căpuşu Mare, judeţ Cluj
- Construit în 1730
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07734
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Biserica de lemn din Păniceni este un lăcaş de cult, ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, ctitorită în anul 1730, în cimitirul vechi al satului.
Lăcaşul de cult are un plan rectangular, cu altar octogonal, ridicat din bârne de stejar, îmbinate atât în cheotoare dreaptă, cât şi coadă de rândunică.
Pronaosul are o dimensiune de 2,90 m x 5 m, în timp ce naosul este de 5,50 x 5 m. Pronaosul este tăvănit, iar naosul este acoperit cu o boltă semicilindrică. Deasupra pronaosului se ridică turnul-clopotniţă prevăzut cu o galerie deschisă, ce se termină cu o fleşă, a cărui bază pătrată, este înconjurată de alte turnuleţe mai mici. Galeria este prevăzută şi cu un parapet în rezalit.
Biserica este prevăzută şi cu un pridvor deschis cu stâlpi ciopliţi, în partea superioară terminaţi în arcade semicirculare. Pridvorul a fost anexat ulterior, nu odată cu ridicarea bisericii, cândva în sec. al XIX-lea, pe latura sudică, unde se face şi intrarea în biserică, al cărei ancadrament este frumos decorată cu motivul frâghiei şi al rozetei. Tot în această perioadă şi acoperişul a trecut printr-un proces complet de restaurare.
Biserica este pictată la interior, operă a unuia dintre cei mai apreciaţi pictori de biserici ortodoxe din Transilvania, Dimitrie Ispas din Gilău (1750-1836), pictură ce a fost executată în anul 1809. Alte biserici pictate de acesta, atât la interior, cât şi exterior, sunt cele din Agârbiciu, Petrindu, Dangău Mic, Dangău Mare, Straja, Sânpaul, Tăuţi etc.
Date de contact: satul Păniceni, comuna Căpuşu Mare, judeţ Cluj. |