De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o mărturie a credinţei localnicilor din satul Lucăceşti, a cărui încărcătură spirituală te va învălui!
- Este în Lucăceşti, comuna Drăgoieşti, judeţ Suceava
- Construit în 1890
- Poartă Hramul „Sfântul Dumitru”
- Deschis turiștilor.
- Trasee amenajate: –
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 26 octombrie
Biserica de lemn din Lucăceşti este un lăcaş de cult ridicat la sfârşitul sec. al XIX-lea, în anul 1890, şi care poartă hramul „Sfântul Dumitru”. Lăcaşul de cult este ridicat din bârne de stejar şi are un plan triconc, cu abside laterale pentagonale şi absida altarului pentagonală şi descroşată. Interiorul său este împărţit în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos şi altar. Nu are contraabsidă.
La exterior, biserica a fost îmbracată, pe jumătatea inferioară cu scânduri dispuse vertical iar pe jumătatea superioară cu şindrilă fasonată cu model, de culoare verde deschis. Pridvorul este închis, de formă pătrată şi se află pe latura de sud-vest a bisericii. Pe latura sa de sud se află şi una dintre cele două intrări ale bisericii, a doua aflându-se pe peretele sudic al absidei altarului.
Pronaosul şi naosul au o formă dreptunghiulară. Naosul are două abside laterale pentagonale, acoperite, ca şi naosul, de o boltă semicilindrică. Interiorul bisericii a fost pictat în tehnica tempera de Radu Ghencea. De-a lungul timpului, biserica a trecut prin mai multe procese de reabilitare şi restaurare, însă nu ştie dacă acestea au produs modificări asupra aspectului original al bisericii.
Acoperişul este din învelitoare de tablă, însă în trecut a fost din şindrilă. Deasupra naosului se ridică o turlă mare, iar deasupra pridvorului, pronaosului şi altarului, câte o turlă falsă mai mică, toate fiind acoperite complet în tablă. Biserica nu are turn-clopotniţă deasupra pronaosului, ci este ridicat separat.
Biserica nu este inclusă pe lista monumentelor istorice.
Date de contact: satul Luncăceşti, comuna Drăgoieşti, judeţ Suceava. |