De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaș de închinăciune, modest, de la începutul sec. al XIX-lea și care adăpostește obiecte de cult folosite în timpul botezului marelui poet Mihai Eminescu!
- Este în satul Ipotești, comuna Mihai Eminescu, județ Botoșani
- Construit la începutul sec. al XIX-lea
- Poartă Hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”
- Deschis turiștilor la cerere.
- Cod monument Istoric: BT-IV-a-B-02047.1
- Trasee amenajate: da/nu
- Condiții de vizitare: la cerere
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Situată în satul Ipotești, locul natal al marelui poet național Mihai Eminescu, biserica de lemn cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” este un lăcaș de cult de dimensiuni modeste, cândva capelă a familiei Eminovici.
Biserica datează de la începutul sec. al XIX-lea și îi are ca și ctitori pe Ipatie și Nicolae Isăcescu. În anul 1847, Raluca Eminovici achiziționează de la boierul Theodor Murguleț, biserica de lemn din cătunul Ipotești, contra sumei de 250 de galbeni, fapt menționat și într-o scrisoare a lui Matei Eminovici, din data de 14 aprilie 1909, adresată către Corneliu Botez. Chiar și după achiziționare, biserica a continuat să fie folosită și de localnici, însă salariul preotului era plătit de Gheorghe Eminovici, tatăl lui Mihai Eminescu.
În data de 30 iulie 1847, acesta cumpără de la Eufrosina Petrino, contra sumei de 4.000 de galbeni, două cincimi din moșia Ipotești, pe care a construit o casă din vălătuci și cărămidă în locul celei care se afla. Casei îi era anexată o curte de dimensiuni mari, o livadă, fântână, grajduri pentru animale, hambare pentru cereale, biserica și alte anexe gospodărești, moșie, care din anul 1878, este vândută din cauza datoriilor adunate și neplătite.
Biserica este de dimensiuni modeste, în formă de cruce, cu abside laterale semicirculare, cu pereții exteriori tencuiți și văruiți cu alb. Turnul clopotniță, ridicat din lemn, este separat de biserică, aflându-se în partea de nord-vest a bisericii. În interiorul bisericii au fost expuse câteva obiecte de cult folosite la botezul marelui poetului (cristelnița în care a fost botezat, veșmintele preotului care l-a botezat), precum și alte obiecte ce i-au aparținut lui sau familiei sale (icoane din copilărie, lingurița de argint cu care primea împărtășania, masca sa mortuară, obiecte de cult lucrate de mama sa). Lăcașul de cult adăpostește și obiecte de cult folosite la botezul marelui poet Mihai Eminescu, precum cristelnița în care a fost botezat, veșmintele poetului. Iconostasul bisericii este cel original, fiind restaurat între anii 2001-2003 de către pictorul restaurator Stelian Onică.
În prezent, în biserică nu se mai țin decât patru slujbe pe an, după cum urmează: 15 ianuarie (de ziua nașterii poetului Mihai Eminescu), 15 iunie (comemorarea morții poetului), Înălțarea Domnului și 8 noiembrie (Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil).
În spatele bisericii se găsesc patru morminte care aparțin membrilor familiei Eminovici, tatăl, mama și doi frați ai poetului, Nicu și Iorgu.
Date de contact: sat Ipotești, comuna Mihai Eminescu, județ Botoșani. |