- Este în satul Şinca Nouă din comuna Poiana Mărului, judeţul Braşov
- Construit în jur de 1761
- Poartă Hramul: Duminica Tuturor Sfinţilor
- Deschis turiștilor fară taxă de vizitare.
Biserica de lemn din Şinca Nouă a fost construită în jurul anului 1761 şi adăposteşte un clopot miraculos…
- Cod monument Istoric: BV-II-m-A-11825
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: vara
Vatra monahală a fost atestată în ajul 1644. Biserica de lemn din Şinca Nouă este cunoscută de localnici sub denumirea „Biserica din deal”. Are fundaţie din piatră şi este ridicat din bârne de lemn, îmbinate la colţuri în stilul tradiţional, cu ferestre lucrate dintr-o bucată; e acoperită cu şiţă şi are un turn de dimensiuni mici, în care sunt clopotul şi toaca.
Clopotul are o valoare deosebită pentru săteni. Bătrânii povestesc legenda ştiută din moşi-strămoşi: era o singură religie, cea ortodoxă, dar în 1762, Maica Tereza i-a obligat să treacă la greco-catolici, însă doar patru familii au fost de acord. Ceilalţi au decis să părăsească vechi şi fiecare a luat ce a putut căra şi a plecat în susul apei. Bărbaţii au luat clopotul şi l-au dus în munţi, deasupra tuturor apelor şi fără să treaca peste vreuna, pentru aş-i păstra miraculoasa calitate: aceea de a alunga norii de furtună, inundaţiile sau seceta şi primejdiile.
Satele sunt despărţite de un deal: Şinca Veche, locul de unde au plecat sătenii, şi Şinca Nouă, ridicat acum 250 de ani, în jurul uni schit ascuns într-o pădure.
Acest clopot instalat in turnul bisericutei de lemn se bucura si azi de aceeasi faima si este folosit oricand este necesar.
Mai târziu, între 1892 si 1894, sătenii şi-au făcut o altă biserică, mai mare, di zid, deoarece cea din lemn devenise neîncăpătoare. Aşa, biserica mică din lem a fost neglijată o perioadă mai lungă până când a fost renovată, în 1927. Apoi, în 1970, s-a refăcut acoperişul, iar în 1996 s-a restaurat în totalitate schitul, cu fonduri de la Ministerul Culturii. În acelaşi an a fost resfinţită de către PS Visarion Răşinareanu, episcop vicar la Sibiu, împreună cu un sobor de preoţi. Biserica este în stare bună în prezent. Frumuseţea sa stă în icoanele vechi pe lemn şi sticlă, cu ţesături tradiţionale. Schitul adăposteşte moaştele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.
În perioada caldă, începând cu Postul Mare, o dată pe lună se oficiază aici Sfânta Liturghie. Aici există patru vieţuitori.
Acces: din Brasov (39 km) pe DN73A pe ruta Râşnov-Zărneşti-Şercaia/ Telefon : 0268228590.