De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult executat în frumosul stil maramureşean, declarat monument istoric!
- Este în comuna Deşeşti, sat Hărniceşti, Județ Maramureş
- Construit în 1789
- Poartă Hramul „Naşterea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04584
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 septembrie
Biserica de lemn din satul Hărniceşti este un lăcaş de cult declarat monument istoric, ce datează de la sfârşitul sec. al XVIII-lea, anul 1789, situat pe Valea Marei. Biserica poartă hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi are un plan rectagular, cu absidă nedecroşată. Partea de est a bisericii se termină în fomă poligonală cu cinci laturi. Pridvorul bisericii se află pe latura sudică şi este de formă pătrată, deschis, şi susţinut de patru stâlpi din lemn. Tot pe aici se face şi intrarea în biserică.
Aspectul actual al bisericii este dat de o serie de schimbări şi modificări petrecute de-a lungul timpului. Acoperişul, cu două poale, este realizat în pantă repede şi are o înălţime de zece metri. Clopotniţa bisericii se ridică deasupra pronaosului şi are o înălţime de nouă metri, fapt ce creează un aspect disproporţionat al bisericii, crezându-se că odată turnul bisericii ar fi fost mai înalt. Este prevăzut cu o galerie deschisă ce se termină cu un coif cu bază pătrată. Ferestrele sunt de dimensiuni mici şi rotunjite în partea superioară. Ca şi element de decor la exterior este prezent brâul scuptat.
Pictura interioară, cândva existentă, nu s-a păstrat până în ziua de azi, putându-se distinge doar fragmente estompate în partea superioară a tâmplei, însă biserica deţine câteva icoane de mare valoare, cum ar fi „Intrarea în Ierusalim”, „Buna Vestire” sau „Înălţarea Domnului”.
Date de contact: Strada Principală nr. 86, comuna Deşeşti, sat Hărniceşti, judeţ Maramureş. |