De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că fiecare lăcaş de cult este unic în felul său, oferindu-ne o imagine asupra spiritualităţii strămoşilor noştri!
- Este în Dubeşti, comuna Ohaba Lungă, judeţ Timiş
- Construit în 1764
- Poartă Hramul „Sfântul Dimitrie”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: TM-II-m-A-06220
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 26 octombrie
Biserica de lemn din Dubeşti a fost ridicată în anul 1764 şi poartă hramul „Sfântul Dimitrie”, fiindă inclus şi pe lista monumentelor istorice ale judeţului Timiş. Biserica are un plan dreptunghiular cu absida altarului decroşată. Este construită din bârne masive de stejar aparent şi ridicată pe o temelie de piatră de rău. Interiorul este compartimentat în patru încăperi: tindă, pronaos, naos şi altar.
Pereţii interiori a bisericii sunt căptuşiţi cu scânduri de brad, ca apoi, pictura să fie aplicată. Părerile, referitoare la anul executării picturii, sunt împărţite, unii specialişti susţinând că datează de la începutul sec. al XIX-lea, alţii din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea. În prezent, pictura s-a păstrat în mare în parte în condiţii bune, cu excepţia picturii de pe bolta naosului, care este grav deteriorată. Altarul are ca scenă principală „Sfânta Treime”, de-o parte şi de alta mărginită de Sf. Mihail şi Gavril cu soborul îngerilor. Uşile împărăteşti sunt simple, în registrul superior fiind pictată scena Bunăvestirii, în tim ce în registrul inferior sunt reprezentaţi Sfinţii Petru şi Pavel. Deasupra uşilor este zugrăvit Isus cu cei 12 apostoli. Pe peretele iconostasului dinspre altar stă scrisă înscripţia „Pomenește Doamne pe robul tău preotul Vichentie Triponescu. 1862”. În ceea ce priveşte icoanele împărăteşti, se mai păstrează doar două, Maica Domnului cu Pruncul şi Isus arhiereu. Şi tinda bisericii este pictată cu scene biblice şi moralizatoare, care s-au păstrat şi ele într-o stare bună.
De-a lungul timpului, biserica a trecut prin mai multe lucrări de restaurare şi reparaţii. Una dintre acestea are loc în anul 1931, când acoperişul din şindrilă este înlocuit cu un acoperiş din tablă zincată. O altă modificare prin care trece are loc în 1959, când a fost refăcută temelia bisericii, ridicându-se cu 50 cm, ocazie cu care au fost înlocuite şi tălpoaiele.
Biserica are şi un turn-clopotniţă cu bulb, ridicat deasupra pronaosului, turn învelit complet în tablă. În partea de vest a bisericii se află o cloponiţă din lemn, de dimensiuni mari, cu acoperiş în patru pante şi acoperitoare de tablă.
Date de contact: Dubeşti, comuna Ohaba Lungă, judeţ Timiş. |