De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este singurul lăcaş de cult în stil maramureşean, cu două poale, din judeţul Sălaj!
- Este în Domnin, comuna Someş-Odorhei, judeţ Sălaj
- Construit în 1753
- Poartă Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-A-05050
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Biserica de lemn din Domnin îşi are începutul în anul 1753, ridicată de un meşter din Maramureş cu cei trei fii ai săi, după cum spune legenda locală. Biserica poartă hramul “Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi iese în evidenţă prin stilul arhitectonic maramureşean, cu două poale, fapt ce o face să fie unica de acest gen din judeţul Sălaj.
Biserica este ridicată din lemn de stejar masiv şi are un plan dreptunghiular. Este împărţită în pronaos, naos şi altar. Pronaosul este separat de naos printr-un perete cu deschizătură în formă de uşă, încadrată de-o parte şi de alta de chipurile sfinţilor apostoli Petru şi Pavel.
Biserica este pictată pe interior, operă a zugravului Ioan Prodan, în anul 1812. În pronaos se regăsesc scenele celor zece fecioare şi a Judecăţii de Apoi, care se întâlnesc în mod normal în lăcaşurile de cult din Maramureş, în timp ce pereţii naosului sunt pictaţi cu scene din viaţa lui Iisus.
În ceea ce priveşte iconostasul, acesta are doar două intrări. Biserica are şi turlă clopotniţă ridicată deasupra pronaosului, prevăzută cu o galerie deschisă cu arcade şi acoperită cu un coif alungit ce se termină cu o cruce.
La exterior, un brâu cu motivul funiei înconjoară biserica. Motivul funiei decorează şi ancadramentul uşii, care pe mijloc are sculptată o frumoasă cruce. Între anii 1999-2000, biserica a trecut printr-un proces de restaurare. În prezent, biserica este inclusă şi pe lista monumentelor istorice ale judeţului Sălaj.
Date de contact: satul Domnin, comuna Someş-Odorhei, judeţ Sălaj. |