De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric a cărui valoare este dată de elementele decorative exterioare şi picturala murală!
- Este în Derşida, Județ Sălaj
- Construit înainte de anul 1771
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-A-05047
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Biserica de lemn din Derşida este un frumos lăcaş de cult de pe Valea Crasnei, a cărui istorie începe cândva înainte de anul 1771. Biserica poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi în prezent, face parte din monumentele istorice ale judeţului Sălaj.
Biserica are un plan dreptunghiular, cu absida altarului decroşată poligonală, cu cinci laturi. Are trei încăperi: pronaos, naos şi altar.
Pronaosul este separat de naos printr-un perete de lemn, cu partea inferioară continuă, iar partea superioară prevăzută cu spaţii pentru ca şi femeile să poată lua parte la slujbe. Deschizătura în peretele de lemn sub formă de uşă are ancadramentele pictate, însă şterse în mare parte. Pronaosul are tavanul drept şi deasupra sa a fost ridicată turnul clopotniţă, prevăzut cu galerie deschisă şi care se termină cu un coif alungit, a cărui bază pătrată este înconjurată de alte patru turnuri mai mici. În ceea ce priveşte naosul şi altarul, acestea au câte o boltă semicirculară, cea din urmă terminându-se în timpanul de est.
Biserica este prevăzută şi cu prispă pe latura de sud, cu stâlpi din lemn sculptaţi şi arcade în partea superioară. Cuiele de lemn sunt cioplite frumos în forma rozelor. Tot pe latura de sud se află şi intrarea în biserică, al cărei ancadrament este bogat decorat cu lalele, meandre, un şirag de inimi, motivul crucii şi motivul funiei răsucite. Motivul funiei răsucite împresoară şi biserica.
Pe interior, pereţii de lemn au fost daţi cu lapte de var şi nisip fin, apoi s-au aplicat şi culorile în ulei. Pictura a fost realizată în anul 1771 de către pictorul Nichita. Din păcate, pictura interioară este în mare parte ştearsă. Se mai pot identifica picturile Sfinţilor Spiridon, Grigore, Vasile şi Ioan. Sunt prezente şi inscripţii în alfabetul chirilic. Uşile împărăteşti sunt realizate într-o manieră aparte, din lemn sculptat în formă de crengi de viţă de vie stilizate cu icoane în formă de inimă.
În cadrul Protopopiatului Ortodox din Şimleul Silvaniei a fost deschis un mic muzeu care adăposteşte cărţi de cult ale bisericii de lemn din Derşida, scrise tot în alfabetul chirilic.
În anul 2005, biserica a trecut printr-un proces de restaurare, când a fost refăcut acoperişul cu şindrilă. Între anii 2007-2008 a fost realizat gardul împrejmuitor.
Date de contact: satul Derşida, judeţ Sălaj. |