De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument arhitectonic ce încă păstrează câteva elemente caracteristice bisericilor în lemn de la începutul secolului al XIX-lea.
- Este în Cuciulat, Județ Sălaj
- Construit în jurul anului 1800
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 Noiembrie
Biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”din Cuciulat se află în localitatea omonimă din Judeţul Sălaj. Satul se găseşte pe malul drept al râului Somes şi este accesibil pe DN1H, fiind situat la 44 km de Zalău şi 57 km de Baia Mare. Biserica este caracteristică secolului al XIX-lea şi astfel a fost antedatată de o cruce din 1846, ce se află pe peretele sudic.
De fapt, lăcaşul de cult a fost ridicat de comunitatea greco-catolică în jurul anului 1800 şi, încă de atunci, a fost tencuită atât la exterior, cât şi la interior. Trecerea la ritul ortodox a avut loc în perioada comunismului, când religia greco-catolica a fost interzisă. Însă odată cu anul 2002, când s-a construit o nouă biserică parohială ortodoxă în localitate, edificiul nu a mai fost funcţional.
Structural, biserica are un plan de formă dreptunghiulară. Odată cu lucrările de renovare şi consolidare, aspectul iniţial al monumentului s-a pierdut. În prezent, corpul principal este acoperit de un acoperiş din şindrilă, întărit de tablă. Coiful ascuţit al turnului-clopotnita domină clădirea din orice perspectivă. Turnul este caracterizat de un brâu decorativ şi de un foişor. Pereţii interiori sunt frumos decoraţi, cu motive tradiţionale româneşti, la fel şi stâlpii de susţinere şi de trecere din pronaos în naos. Interior este simplu, pereţii fiind îmbogăţiţi cu icoane reprezentative cu scene biblice.
Biserica nu este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor, chiar dacă s-au păstrat încă elemente reprezentative pentru arhitectură tradiţională de lemn. Localitatea Cuciulat mai este recunoscută şi pentru picturile rupestre dintr-o peşteră deschisă în cariera de calcar, ce datează de la sfârşitul perioadei paleoliticului superior.
Date de contact: Sat Cuciulat, Jud. Sălaj; Telefon: +40748.826.706; +40260.634.205. |