De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este loc cu încărcătură spirituală, care păstrează între pereţii săi sute de ani de istorie!
- Este în localitatea Creaca, judeţ Sălaj
- Construit în sec. XVIII
- Poartă Hramul „Sfântul Nicolae”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-A-05044
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 6 decembrie
Biserica de lemn din Creaca este un lăcaş de cult, înscris pe lista monumentelor istorice ale judeţului Sălaj, ce poartă hramul „Sfântul Nicolae”. Nu se cunoaşte cu exactitate anul ridicării, neexistând în acest sens, vreo pisanie, inscripţie sau datări dendrocronoligice, însă, se presupune că ar fi fost ridicată în sec. al XVIII-lea, în baza analizei elementelor arhitecturale întâlnite în structura bisericii. Un astfel de element arhitectural ar fi legarea prispei de butea bisericii, când prispa începe să fie răspândită la bisericile de lemn din zona Sălajului.
Pe lista monumentelor istorice, biserica apare ca datând din anul 1710, însă nu există explicaţii în acest sens. Potrivit tradiţiei ar fi fost mutată de două ori, înainte de a se găsi în locul actual. Biserica este ridicată din bârne de lemn, îmbinate în „coadă de rândunică”. Are un plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonală, nedecroşată. Interiorul bisericii este împărţit în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos şi altar.
Pridvorul se află pe latura de sud a pronaosului, unde se află şi intrarea în biserică. Este acoperit şi format prin prelungirea acoperişului, susţinut de şase stâlpi sculptaţi, ce par a fi uniţi sus prin arcade semirculare. Cândva, peretele exterior al pronaosului, de pe latura de sud, a fost pictat, astăzi abia fiind vizibile câteva urme. Ancadramentul uşii este frumos decorat cu motivul frânghiei răsucite, repetat de trei ori.
Acoperişul este din şindrilă, în pante repezi, prevăzut cu un turn-clopotniţă, ridicat deasupra pronaosului. Este proiectat cu galerie deschisă şi acoperit cu o fleşă cu bază pătrată. Accesul în turnul clopotniţă se face din pridvor, pe o scară amplasată în partea stângă a portalului de intrare în biserică.
Interiorul bisericii este pictat, operă a pictorului Ioan Pop din Românaşi, un cunoscut pictor de icoane şi biserici, care a activat la sfârşitul sec. al XVIII-lea şi începutul sec. al XIX-lea, însă se află într-o stare avansată de degradare. Acesta a mai pictat interiorul bisericii de lemn din Stâna ridicată în anul 1778 sau biserica de lemn din Sânpetru Almaşului ridicată în anul 1795. Pereţii interiori mai sunt împodobiţi şi cu icoane pictate pe lemn şi stergare frumos brodate.
În anii 1972 şi 1998, biserica a trecut printr-un proces de restaurare.
Date de contact: localitatea Creaca, strada nr. 170a, judeţ Sălaj, nr. telefon: 0260.646.521. |