De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult cu caracteristici unice de arhitectură!
- Este în Coșevița (comuna Margina), Județ Timiş
- Construit în 1776
- Poartă Hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: TM-II-m-B-06211
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 29 Iunie
Biserica de lemn din Coșevița se află în localitatea omonimă, din comună Margina, judeţul Timiş. Localitatea a fost pentru prima dată atestată documentar în anul 1540. Se consideră că a fost întemeiată după retragerea turcilor, neexistând alte mențiuni în documente de după preluarea Banatului de către austrieci. Este accesibilă pe cale rutieră, prin E673, la o distanţă de 54 km faţă de oraşul Lugoj. Cadrul natural în care este amplasată biserica este unul colinar şi peisajele locale sunt extraordinare.
Biserica a fost construită în naul 1776 şi poartă hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Edificiul se află pe Lista Monumentelor Istorice şi în prezent înregistrează un grad avasat de degradare.
Biserica este amplasată pe dealul din partea estică a localităţii, intre crucile de lemn din vechiul cimitir. Planul bisericii este tipic bisericilor din zona Făgetului: pronaos, naos şi un altar poligonal. Bolta din interior este din lemn, iar acoperişul este realizat din tablă. O caracteristică unică în arhitectura bisericii este prelungirea acoperişului deasupra intrării, pe latura de vest. Cu aceasta prelungire a acoperişului se realizează o formă simplă de pridvor.
Interiorul biserica este decorat într-o manieră modestă. Pereţii sunt decoraţi cu picturi ale sfinţilor. Culoarea dominantă este albastrul, întrucât întregul tavan este pictat ca bolta cerească. În această manieră se creionează alăturarea dintre om şi Divinitate.
Biserica se află într-o stare avansată de degradare şi se impun lucrări de renovare şi reconstrucţie pentru a se conserva lăcaşul de cult.
Date de contact: Sat Coșevița, comuna Margina, Jud. Timiş |