De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una din cele mai vechi biserici de lemn din Maramureșul istoric, impresionând și prin stilul arhitectural al acelor vermuri!
- Este în Cornești, comuna Călinești, județ Maramureș
- Construit în 1615
- Poartă Hramul „Sfântul Nicolae”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: M-II-m-A-04551
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor
- Sărbătoare anuală: 6 decembrie
Biserica de lemn din Cornești este situată pe Valea Cosăului și este de o frumusețe simplă și cuceritoare. Este considerată una dintre cele mai vechi biserici din Maramureșul istoric și Transilvania, având ca an de datare anul 1615. Hramul bisericii este Sfântul Nicolae, sărbătorit în ziua a șasea a lunii decembrie.
Ca și structură, biserica are un plan dreptunghiular cu absidă poligonală decroșată, împărțit în trei încăperi: pronaos, naos, și altar. Altarul nu datează din aceeași perioadă cu biserica, fiind mai veche cu un secol, fiind adus, după cum era obiceiul în acele vremuri, de la o altă biserică. Nu se cunoaște cu exactitate anul aducerii altarului, însă s-a întâmplat după pictarea bisericii, cândva în sec. al XIX-lea.
Biserica din Cornești nu are pridvor, intrarea realizându-se prin pronaos, de pe latura de sud a sa. Acoperișul este din șindrilă și poartă amprenta stilului arhitectural maramușean, fiind cu poală dublă.
Pronaosul este despărțit de naos printr-un perete, împodobit în partea superioară cu un covor tradițional țesut și icoane. Deasupra pronaosului se ridică turla bisericii prevăzută cu un turn clopotniță, cu galerie deschisă cu arcade ce se termină într-un coif ascuțit. La exterior biserica nu este pictată, de-o parte și de alta a intrării fiind atârnate câte cinci icoane. În schimb, interiorul bisericii este pictat, însă acest lucru nu s-a realizat direct pe lemn, ci mai întâi pe o pânză care ulterior a fost lipită de lemn. În prezent, pictura nu s-a păstrat în condiții bune, însă se mai pot observa scene și personaje. Iconostasul estepictat și împodobit și icoane.
Biserica de lemn Sfântul Nicolae este inclus pe Lista monumentelor istorice ale județului Maramureș, figurând cu codul MM-II-m-A-04551.
Date de contact: comuna Cornești, comuna Călinești, județ Maramureș. |