De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai vechi biserici de acest tip care se mai găsesc pe plaiurile Gorjului!
- Este în satul Ceauru, Județ Gorj
- Construit în 1679
- Poartă Hramul „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”
- Deschis turiștilor.
Satul Ceauru, cu o vechime de peste şase sute de ani, se află în mijlocul depresiunii Târgu-Jiu-Băleşti-Bălăceşti, pe teritoriul administrativ al comunei Bălleşti la sud-vest…
- Cod monument Istoric: GJ-II-m-B-09273
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Denumirea satului provine de la cuvântul „ceaurii”, care în limba turcă veche înseamnă „noroi”, „nămol”, dată fiind aşezarea geografică la confluenţa a şase ape curgătoare, Şuşiţa, Jaleşul, Jeleşul, Bistrişa, Uncioaia şi Rasova.
Biserica de lemn din satul Ceauru poartă Hramul „Sfinţilor Arhangheli” şi este o frumoasă biserică de lemn, a cărei valoare este dată de stilul arhitectural, precum şi de vechimea sa. Biserica „Sfinţilor Arhangheli” a fost ridicată în anul 1679 şi este o biserică construită în formă de navă, fără clopotniţă, cu altarul decroşat poligonal, numărându-se printre cele mai vechi biserici de lemn de acest tip din judeţul Gorj.
Stilul arhitectural impresionează prin modul în care au fost realizate proscomidarul şi diaconiconul, precum şi prin motivele folosite, frânghia, dintele de lup, linia în zig-zag, motive cu semnificaţie simbolică. La origine, biserica avea acoperiş de sită, dar a fost înlocuit cu tablă.
În biserică încă se mai oficiază slujbe religioase.
Date de contact: sat Ceauru, cătun Arhoţi, comuna Băleşti, la şase-şapte km de Târgu Jiu, judeţ Gorj. |