De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o construcţie „magnfică” înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO!
- Este în Budeşti Josani, judeţ Maramureş
- Construit în 1643
- Poartă Hramul „Sfântul Nicolae”
- Deschis turiștilor
Biserica de lemn din Josani este construită pe o colină mică, care domină zona centrală a satului Budeşti, sat întemeiat înainte de anul 1361…
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04531
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare:
- Sărbătoare anuală: 6 decembrie
Satul se află la poalele Munţilor Gutâi, pe valea râului Cosău, la 30 de km de Sighet şi s-a format prin contopirea a două aşezări vechi.
Biserica este o biserică de lemn maramureşeană în cheotori, care a fost ridicată în prima jumătate a sec. al XVII-lea de către comunitatea sătească.
Este cea mai amplă biserică de lemn din Maramureşul istoric, impunându-se prin monumentalitate şi valoare artistică, în anul 1999, fiind inclusă, alături de alte şapte biserici de lemn, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Biserica are un plan dreptunghiular, cu absidă poligonală, decroşată. Are o lungime de 18 m, lăţime de 8 m, iar înălţimea turnului ajunge la 26 m. Are cele trei încăperi tradiţionale: naos, pronaos şi altar.
Naosul are o boltă de formă semicilindrică şi supraînălţată pe console. Turnul clopotniţă, situat deasupra pronaosului, are în partea superioară, sub coiful ascuţit un foişor cu câte trei arcade pe fiecare latură. Un element singular în arhitectura Maramureşului istoric îl reprezintă fleşa elansată a turnului încadrată de patru turnuleţe mici. Spaţiul destinat altarului este acoperit cu o semicalotă.
Acoperişul bisericii este din şindrilă, cu pante repezi şi ştreaşină dublă de jur împrejur, menite să protejeze pereţii bisericii de umiditate, un element arhitectural unic. Picturile murale populare datează din anul 1762. În acelaşi an s-a pictat un număr mare de icoane care formeată tămpla actuală de pe peretele estic al naosului.
Biserica păstrează şi o colecţie valoroasă de icoane pe sticlă. De asemenea, adăposteşte o parte din zalele lui Pintea Viteazul, despre care se spune că singur şi-a lăsat în grija bisericii cămaşa de zale şi coiful după lupta împotriva tătarilor din 1717. Pictura interioară este constituită din scene despărţite între ele prin nişte dungi de culoare. Culorile folosite sunt deschise şi luminoase. Figurile sunt astfel pictate pentru a fi văzute de aproape. Autorul picturii murale şi a icoanelor este pictorul de origine poloneză, Alexandru Ponehalschi, care s-a ocupat şi de ansamblul pictural al bisericii de lemn din Ieud Deal, biserică inclusă pe lista UNESCO. Fragmentele păstrate în naos şi pronaos sunt dovezi ale operei sale. De pictura absidei altarului, precum şi a icoanei „Încoronarea Mariei” de pe masa altarului s-a ocupat pictorul Ianoş Opriş. Bolta naosului nu are decor, însă cândva a avut, dar pânza pictată a fost smulsă şi a dispărut.
Începând cu anul 1948, biserica intră în posesia Bisericii Ortodoxe Române, Parohia Ortodoxă Română Budeşti.
Celelate şapte biserici incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt:
Biserica Intrarea Maicii Domnului în Biserică din Bârsana, datează din anul 1711;
Biserica Naşterea Sfintei Fecioare din Ieud, datează din sec. al XVII-lea;
Biserica Sfânta Parascheva din Deseşti, datează din anul 1770;
Biserica Sfinţii Arhangheli din Plopiş, datează din anul 1798;
Biserica Sfânta Paraschiva din Poienile Izei, datează din anul 1632;
Biserica Sfinţii Arhangheli din Rogoz, datează din anul 1663;
Biserica Sfinţii Arhangheli din Şurdeşti, datează din anul 1766;
Date de contact: Budeşti Josani, judeţ Maramureş. |