De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că nu reprezintă doar un important monument istoric din Mehedinți, ci locul sfânt în jurul căruia s-a constituit comunitatea satului, având o valoare și o însemnătate deosebite pentru comunitate și locuitori.
- Este în Baia de Aramă, Județul Mehedinți
- Construit în 1756-1757
- Poartă Hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”
- Cod monument Istoric: MH-II-m-B-10269
- Trasee amenajate: da/nu
- Sărbătoare anuală: 29 Iunie
Pe o colină din partea dreaptă a drumului ce duce în Brebina, chiar la intrarea în sat, se zărește biserica mică și primitoare. Anul ridicării bisericii rămâne discutabil, însă din documente reiese că acesta ar fi 1756, pe moșia lui Hagi Stoenescu,ctitorit de „Doamna Anghelina si Popa Iovan Popescu 7265, decembrie”, informație susținută și de cele două icoane pe blat de lemn, „Soborul Sf.Îngeri” și „Sf.Ioan Botezătorul”, operele pictorului Nicolae Zugravul din 1757. Același Simion Zugravul va picta și ușile împărătești-la comanda lui Dinu Ungureanu, în 1834.
Conform dovezilor, biserica este refăcută în anul 1869 din materialul bun folosit la veche biserică, lucrări susţinute financiar de preotul Iordache a lui Ioniţă Piciu din Baia de Aramă şi locuitorii din Brebina.
Alte refaceri au loc în 1922, 1934 și 1958, însemnate în bârna lungă a pridvorului spre veșnica pomenire, chiar dacă au fost parțiale și au privit doar acoperișul sau alte aspecte secundare. Lucrările din perioada 1935-1942 au fost sistate datorită războiului și noului regim politic, însă în anii următori eforturile comunității locale, puternic pauperizată în ultimele două decenii, au fost îndreptate către terminarea bisericii de zid.
Astfel, în anul 1989 se anexează pridvorul și se execută bolta mare din cărămidă ca și celelalte bolți din beton armat; în anul 1990 se realizează plafonul, catapeteasma și se cumpără materialele pentru tâmplărie, urmând a fi executate scaunele, stranele, sfeșnicele, paraclisul Maicii Domnului, iconostasul și în final, ușile împărătești în lemn de stejar sculptat.
În perioada 1993-1996, Borloveanu Ionel, împreună cu Guran Mihai și Hangu se vor ocupa de refacerea picturii în stil fresco. Sfinţirea bisericii se va face în anul 1996 de către P.S. Damaschin Severineanul. Pictura interioară şi exterioară este realizată sub formă de medalioane, ce înfăţişează imagini ale sfinţilor militari, la interior, şi la exterior, imagini ale apostolilor.
În ceea ce privește arhitectura, biserica„Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este o construcție de tip navă, fără turle, construită din bârne groase pe o fundație de piatră, cu tencuială din var și nisip, având aspectul unei căsuțe țărănești primitoare. Locul turlelor este marcat pe acoperiș de două cruci treflate, iar pridvorul din față este sprijinit de stâlpi de lemn tencuiți ulterior și delimitat de o balustradă înaltă, tot din lemn. Decorat cu romburi sucesive, pridvorul cuprinde picturi ce îi înfățișează pe Sf. Apostoli Petru și Pavel și pe Sf. Andrei și Toma.
Bisericuța cuprinde încăperile firești: pronaosul, naosul și altarul. Pronaosul are tavanul degradat, pe pereții laterali fiind zugrăvite sfintele: Minodora, Evdochia, Eufimia și Paraschiva, pe un fond albastru închis. Pe zidul despărțitor dintre naos și pronaos, chiar deasupra ușii, găsim pisania: „Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a ridicat aceasta sfânta si dumnezeiasca biserica pe temelie de piatra si s-au tencuit împodobindu-se cu zugraveala precum se vede prin ostenelile titorilor…”, iar deasupra ei se află zugrăviți Sfinții Împărați Constantin și Elena. La picioarele lor se află capul lui Adam, iar de o parte și de alta, doi îngeri având deasupra lor Soarele și Luna.
Dar ceea ce impresionează cel mai tare în biserică sunt ușile împărătești, o adevarată operă de artă ce îi înfățișează pe Arhanghelii Mihail și Gavril în veșmânt de culoare verde și mantie rosie, având deasupra un grup de îngeri și pe Sfântul Duh sub formă de porumbel înconjurat de raze.
Date contact: Baia de Aramă, Județul Mehedinți.