De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o frumoasă biserică de lemn, cu o vechime de peste 300 de ani…
- Este în Botiza, Județ Maramureş
- Construit în 1699
- Poartă Hramul „Sfânta Paraschiva”
- Deschis turiștilor.
Biserica de lemn a fost construită în anul 1699 în Vişeul de Jos la cererea nobilului Ştefan Pop, fiind mutată ulterior, în anul 1899, în Botiza pe locul unei biserici vechi de lemn ce data de la sfârşitul sec. al XVI-lea…
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04528
- Sărbătoare anuală: 14 octombrie
Aceasta a fost demolată din cauză că devenise neîncăpătoare pentru numărul din ce în ce mai mare de creştini. Actuala biserică de lemn a fost construită în anul 1699 în Vişeul de Jos la cererea nobilului Ştefan Pop, fiind mutată ulterior, în anul 1899, în Botiza pe locul unei biserici vechi de lemn ce data de la sfârşitul sec. al XVI-lea, care a fost demolată din cauză că devenise neîncăpătoare pentru numărul din ce în ce mai mare de creştini. Materialul rezultat în urma demolării a fost donat spre a fi folosit ca material de construcţie la ridicarea şcolii confesionale din Hoteni.
Biserica are un plan dreptunghiular, cu naos şi pronaos, şi absidă decroşată a altarului, de formă poligonală. În partea de vest se află un pridvor deschis, mai mare decât în mod normal, care are două intrări opuse, una pe partea sudică şi alta spre nord.
Acoperişul are poală dublă, iar streaşina interioară înconjoară tot lăcaşul. Turnul clopotniţă se înalţă deasupra noasului, şi prezintă un foişor de formă pătrată, care se termină într-un acoperiş de formă conică. Motivul funiei împletite încinge biserica de lemn precum un brâu.
Biserica a fost repictată, în anul 1899, după ce a fost mutată din Vişeul de Jos în Botiza, de către pictorii Dionisie Fuga şi fiica sa, Aurelia. Motivele principale folosite pentru pictura murală au fost cele florale. Pictura iconostasului este mai veche decât cea murală, de altfel şi mai întunecată din cauza fumului şi a anilor.
Pe spatele uşii de la intrare se află o scenă care reprezintă moartea cu coasa, precum şi câteva inscripţii moralizatoare.
Biserica este bine luminată, fiind proiectată cu mai multe ferestre decât alte biserici de lemn. În altar există trei ferestre, distribuite astfel: una pe faţada nordică, una pe cea sudică şi una în mijlocul absidei estice. Naosul este luminat de 12 ferestre, dispuse pe două niveluri, cele între streşini fiind de dimensiuni mai mici decât cele aflate mai jos.
În anul 1955, biserica a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Maramureş.
Date de contact: Botiza, judeţ Maramureş. |