De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai valoaroase biserici de lemn din judeţul Alba!
- Este în Arieşeni, Județ Alba
- Construit în 1791
- Zugrav: Mihai de la Abrud
- Poartă Hramul „Înălţarea Domnului”
- Deschis turiștilor.
Arieşeni, o staţiune turistică de interes local, renumită, în special, pentru părtiile de schi de la Vârtop, care atrage an de an, pasionaţii de sporturi de iarnă…
- Cod monument Istoric: AB-II-m-A-00177.01
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: la 40 de zile după Înviere.
A fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1909, sub numele de Lăpuş. Biserica de lemn din Arieşeni, declarată monument istoric, datează din anul 1791 şi fost realizată în stilul bisericilor maramureşene. După anul 1863, îşi schimbă înfăţişarea originală, prin tencuirea bârnelor lăcaşului. Se poate obserca singurul exemplu de decor ţărănesc realizat în tencuială.
Înaintea acestei biserici, exista alta care apare menţionată pe harta corespunzătoare zonei, realizată în cadrul Ridicării topografice iozefine, între anii 1764-1785.
Pe faţadele edificiului sunt închipuite îm stuc rozete, flori, soare cu chip omenesc, cruci, datate în anii 1873, 1871, 1878.
În urma lucrărilor de renovare prin care a trecut biserica, au fost suprimate din uşi şi ferestre. Biserica este tencuită, iar acoperişul, învelit cu tablă, este cu pante abrupte, mai coborât la absidă. Clopotniţa are foişor şi se termină într-un coif frânt.
Torul median din stuc se suprapune pe brâul în frânghie, care a fost realizat după cel al bisericii Lăzeşti, biserică construită în sec. al XVIII-lea, între anii 1700-1738, de asemenea, declarată monument istoric.
Deschiderile de la altar, similare celor de la Albac, Dealul Geoagiului, Brăzeşti, sugerează dispariţia de aici a unor ancadramente, care se pot vedea la bisericile menţionate mai sus.
Biserica are plan dreptunghiular, cu absida decroşată poligonală. Deasupra pronaosului se află un plafon drept, iar naosul are o boltă semicilindrică, închisă la vest şi est prin timpane. Bolta de deasupra altarului este de formă semicilindrică, racordată cu conturul pereţilor prin trei fâşii curbe.
Pictura a fost realizată în anul 1829, fiind opera zugravului Mihai de la Abrud.
Din decorul pictat al înteriorului bisericii se mai poate observa clar pe bolta naosului, unde se regăseşte şi iconografia specifică zonei, realizată în stil bizantin.
Pictura catapetesmei este realizată tot în stil bizantin, şi este dispusă în firiză. Înfăţişează Răstignirea, Apostolii în arcade pe colonete, Proorocii, uneori pe două registre.
De la biserica anterioară s-au păstrat câteva podoabe, dintre care merită menţionată icoana, cu Maica Domnului şi profeţii (0,62 m/0,44 m), de la sfârşitul sec. al XVII-lea, şi începutul sec. al XVIII-lea, îşi află analogii într-o icoană cu Iisus Hristos, de la Lăzeşti.
În anul 2010, Biserica de lemn „Înălţarea Domnului” din Arieşeni, alături de alte şapte biserici de lemn din judeţul Alba, declarate monumente istorice, au intrat într-un program de restaurare şi reabilitare, finanţat de Consiliul Judeţean Alba. Bisericile incluse sunt: Biserica de lemn din Ghirbom (1688), Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Şilea (în jurul anului 1664), Biserica de lemn din Turdaş (sec. al XVIII-lea), Biserica de lemn din Şpălnaca (al XVIII-lea), Biserica de lemn din Săliştea (la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a), Biserica de lemn „Sf. Treime” din Valea Largă (1782) şi Biserica de lemn din Pianu de Sus (1761).
Date de contact: Arieşeni, judeţ Alba. |