De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un important obiectiv turistic din Oltenia, regiune care păstrează mai mult de 300 de biserici de lemn de o mare valoare pentru patrimoniul cultural și istoric românesc, printre care si biserica Sf Anton, remarcându-se prin farmecul și frumusețea aparte.
- Este în Craiova, Județul Dolj
- Construit în 1844-1848
- Poartă Hramul „Toți Sfinții”, „Sf. Anton de Padova”
- Cod monument Istoric: DJ-II-m-B-08069
- Trasee amenajate: da/nu
- Sărbătoare anuală: 1 noiembrie („Toţi Sfinţii”), 13 Iunie (Sf. Anton de Padova)
Situat în Craiova, județul Dolj, Paraclisul Mitropoliei din Craiova purtând hramul Toți Sfinții mai este cunoscut și sub denumirea de Biserica Sfântul Anton de Padova.
Menționarea documentară a primei așezări ecleziastice catolice datează din 1699, cu modificările survenite ulterior, între anii 1734-1738 și până la incendierea și demolarea acesteia, după înlocuirea administrației austriece a Olteniei.
Relatările spun că în perioada următoare, în timpul domniilor fanariote, cei mai mulți dintre catolici s-au strămutat în Banat, parohia catolică reorganizandu-se astfel și luând inițiativa reconstruirii unei noi biserici, în jurul anului 1827. În această perioadă, preotul Ludovic Bodor a cumpărat de la Smaranda Prisăceanca locul pe care se va ridica biserica, plătind suma de 300 de galbeni.
Construcția noului lăcaș de cult se face începând cu anul 1844, sfințirea făcându-se în același an de episcopul Molajoni, în cinstea ”Tuturor Sfinților”. Construcția inițială avea 3 altare și un clopot ce va fi înlocuit în 1857 cu unul mai mare, prin donația Episcopului Angelus Parsi.
Ulterior construcției edificiului, mai au loc reparații, reamenajări și fortificații ale acestuia, mai însemnate după 1884, de către noul paroh, preotul Eduard Struzina, prin donația de 2500 de galbeni a împăratului Franz Joseph.
Ce s-a modificat în urma reamenajărilor? În primul rând, turnul vechi al bisericii, care a fost demolat și reconstruit în stil gotic, ce a dăinuit până la marele cutremur din 1977. Apoi, ceasornicul instalat în turnul nou, urmat de ferestrele noi și băncile moderne, de cele trei altare și, în fine, de orga bisericii. Câteva reparații generale s-au făcut în anii 1910 și 1922.
Turnul bisericii și partea de lângă acesta au fost avariate grav în urma cutremurului, motiv pentru care au fost demolate si reclădite în forma initială; de asemenea, biserica a fost bine consolidată, astfel încât cutremurul din 31 august 1986 nu i-a provocat nicio fisură.
Ştiați că preotul Eduard Struzina a adus la Craiova Congregația călugărițelor Mariei Ward, Doamnele Engleze, care au deschis o școală pentru instruirea și educarea fetelor, care s-a bucurat de o dezvoltare rapidă sub îndrumarea Giselei Kolbay ? Acest institut și-a încheiat activitatea în anul 1948, când s-a impus naționalizarea școlilor.
Biserica va trece prin mai multe reparaţii, care se vor desfăşura în intervalul de timp 1998-1999 şi care au constant în renovarea interiorului bisericii, pictura și statuile, precum și interiorului casei parohiale. Luna iulie 1999 marchează începutul construcţiei unei biserici în cartierul Izvorul Rece, biserică destinată comunităţii catolice, constituită din familii de origine italiană. În prezent, biserica şi casa parohială se află într-o stare de păstrare foarte bună.
Date de contact: Strada Mihai Viteazu nr. 10, Craiova, judeţ Dolj, nr. telefon: 0251.414715. |