De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din Bucureşti.
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Construit în 1937
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”
- Deschis turiștilor
Biserica Caşin, cunoscută şi sub numele Mănăstirea Caşin sau Biserica Mănăstirii Caşin, este o îmbinare de două stiluri arhitecturale, brâncovenească şi bizantină…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare:
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Numele bisericii este legat de numele unei străzi adiacente bisericii parohiale, care a purtat numele localităţii Mănăstirea Caşin, din judeţul Bacău. Biserica a fost construită după planul arhitectului şef al Patriarhiei Române, D. Ionescu-Berechet, care a fost ales în urma concursului de arhitectură organizat pentru realizarea viitoarei biserici.
Iconostasul a fost realizat între anii 1952-1959 din marmură şi alabastru, cu icoane din mozaic de către artiştii I. Dumitru Bârlad, Constantin Baraschi şi Mihai Wagner, tot după planului arhitectului D. Ionescu-Berechet. Un lucru ce merită menţionat este faptul că mozaicurile din Biserica Caşin sunt primele din ţara noastră care au realizate în întregime din sticlă de Murano.
În anul 1956, autorităţile comuniste închid Biserica şi confiscă arhiva, pentru ca în anul 1960, să fie redeschisă, în urma eforturilor depuse de preotul paroh Alexandru Ionescu, vicar-administrative eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Între anii 1962-1971, au fost executate lambriurile de marmură, cafasul şi icoanele din mozaic de Murano. Şi între anii 2002-2003, trece printr-un proces de reparaţii.
Biserica Caşin are un plan de bază triconc de 42×29 m, cu o turlă de o înălţime de 50 de m, de tipul Pantocrator. Suprafaţa totală a bisericii este de 780 de metri pătraţi. Absida altarului este mult înălţată, de formă semicirculară şi înconjurată de un portic deschis cu arcade. Deasupra naosului se ridică o turlă mare, de formă poligonală, cu ferestre arcuite şi colonete pe fiecare muchie. În jurul turlei centrale, se mai găsesc încă patru turle mai mici, de formă octogonală şi care respectă acelaşi stil cu cel al turlei principale. În centrul pronaosului se află un mozaic cu icoana hramului, înconjurat de un ancadrament ornamentat. La intrare în biserică se află un pridvor deschis, cu arcade în plin cintru, sprijinite pe perechi de coloane joase, din marmură albă, ornamentate în spirală sau cu solzi. Şi peretele din spatele pridvorului este placat cu marmură şi ornamentat, în partea superioară, cu icoane în mozaic. Pe uşile de la intrare sunt realizate basoreliefuri din bronz, care îi reprezintă pe Sfinţii Petru şi Pavel şi Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil.
Din anul 2007, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Parohiei Parculului Domenii a fost ridicată la rangul de Paraclis Patriarhal.
Date de contact: Bulevardul Mărăşti nr. 16, sector 1, Bucureşti, nr. tel 021.222.66.85 |