- Este în Iași, județul Iași
- Construit în anii 1841-1844
- Poartă Hramul Sfintii Slaviti Apostoli Petru si Pavel (29 iunie)
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Biserica Bărboi este o biserică creștin-ortodoxă din municipiul Iași, care a fost ridicată în anii 1841-1844, pe locul unei biserici construite de vornicul Ursu Bărboi în perioada 1613-1615…
- Cod monument Istoric: S-II-a-B-03730
- Condiții de vizitare: deschisa permanent
- Sărbătoare anuală: Sfintii Slaviti Apostoli Petru si Pavel (29 iunie)
Ea a fost realizată după planurile arhitectului grec Andrei Caridis, ajutat de meșterii Atanasie și Gheorghe, greci din Sisani. Are hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătorit în fiecare an la 29 iunie. Biserica ctitorită de Ursu Bărboi a fost transformată în 1669 în mănăstire. În această biserică a fost înmormântat în anul 1842 fostul domnitor Ioniță Sandu Sturdza (1822-1828), primul domn pământean al Principatului Moldovei de după epoca fanariotă. Tot aici sunt înmormântați și alți membri ai familiei Sturdza, precum și poetul Alecu Russo (1819-1859). Tot aici a fost diacon și a locuit ăn casa parohiala Ion Creangă între anii 1863 și 1865.
Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatră și cărămidă. Porticul, susținut de coloane dorice este realizat în stil clasic, în timp ce turla prezintă elemente romanice neogotice. Datorita formei și dimensiunilor ei, Biserica Bărboi este replica moldovenească a unor edificii similare de pe Muntele Athos, fiind singura biserică din Iași având planul în cruce greacă. Biserica este pictată în întregime în interior, cu chipuri de sfinți în picioare sau busturi, scene biblice, Maica Domnului cu Pruncul în brațe, înconjurata de sfinți și îngeri, sfinți militari, cei patru evangheliști.
Biserica este zidită în plan dreptunghiular, din blocuri de piatră alternând cu șiruri de caramidă, cu mici abside semicirculare, mai scunde decât înâlțimea zidurilor, flancate cu pilaștri prismatici, sprijiniți pe soclu.
Biserica Bărboi are o turlă centrală cu deschidere mare ce se dezvoltă pe o bază pătrată. Turla centrală este încadrată de 4 turle cu deschidere mult mai mică și care au baze octagonale. Parametrul exterior al bisericii este compus dintr-o alternanță de blocuri de piatră de talie și siruri de cărămidă.
Interiorul bisericii spațios este compus din 3 nave una centrală și 2 laterale despărțite prin coloane de marmură de Carrara care au la partea superioară capiteluri în stil Corintic.
Mulți dintre arhitecții contemporani care au vizitat-o au afirmat că este unicat în Peninsula Balcanică. Unicitatea acestei biserici constă în armonia de arce pentru că, privind în interiorul ei, se observă că fiecare coloana națte două sau chiar patru arce într-o simetrie perfectă.
Turnul clopotniță are 4 niveluri care se retrag succesiv până la ultimul nivel care este locul unui ceas. Primul nivel are zidăria din piatră de talie bine lucrată păstrată aparent, celelalte niveluri au exteriorul tencuit.
Acest prim nivel este și locul prin care se intră în ansamblul mănăstirii. Poarta este realizată din fier forjat decorat. Nivelul doi și trei al turnului adăpostesc clopotele iar al patrulea ceasul. Arhitectura acestui turn este cu totul deosebită față de cea a tuturor celorlalte turnuri care marcheaza intrarea într-un ansamblu mănăstiresc.
Casa parohială reproduce modelul caselor tradiționale din mănăstirile Moldovei. Are parter și etaj și un plan simplu compus din încăperi dispuse simetric în jurul unui hol central.
Restaurată și pusă în lumina prin grija Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, biserica, resfințită la 27 noiembrie 1988, găzduiește astăzi sediul filialei ieșeane a Frăției Ortodoxe Române. Aici se organizează expoziții de pictură, omagieri, lansări de carte și alte frumoase activități ale acestei Asociații. Toate acțiunile de întrajutorare frățească și solidaritate pleacă de aici, locul unde tinerii colectează ajutoare și le împart celor nevoiași.
Un lucru demn de amintit este reînnodarea firului istoric al tradiției locale a pelerinajului Stălparilor, care din 1990, în fiecare sămbătă a Sfântului Lazăr face ca mii de credincioși să se adune la biserica Bărboi și să meargă în pelerinaj către Catedrala Mitropolitană purtând icoana Mântuitorului Iisus Hristos.
Când simţiţi nevoia să vă retrageţi, puteţi veni în acest lăcaş de închinăciune. Nu uitaţi să verificaţi vremea-iasi.ro, dacă doriţi să vă aventuraţi pe străzile oraşului în căutarea altor locuri de vizitat.
|
Orar de vizită |
|
luni, între orele 08.00-14.00
marţi şi miercuri, între orele 08.00-20.00
joi, vineri, sâmbătă, duminică, între orele 08.00-13.00
|
Date de contact: Strada Barboi, nr. 12, Iași, județul Iași |