De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este Biserica Banu este unul dintre cele mai frumoase şi mai importante obiective religioase din centrul Iaşului.
- Este în Iaşi, Județ Iaşi
- Construit în 1638
- Poartă Hramul Duminica tuturor sfinţilor
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica Banu își începe istoria la începutul sec. al XVIII-lea, când banul Savin Zmucilă ridică o biserică din bârne de stejar…
- Cod monument Istoric: IS-II-m-B-03945
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: prima Duminica după Rusalii
Acest lucru se întâmpla mai exact în anul 1705, iar biserica purta hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Până la finele anilor ’80, biserica se afla într-o stare avansată de degradare și necesita reparații generale, astfel că biserica va fi restaurată, ca urmare a donațiilor făcute de credincioși și Mitropolitul Iacob Stamate. Biserica va fi ridicată după planul arhictectural realizat de un architect din Ardeal pe nume Herr Leopold, pridvorul bisericii noi fiind amplasat pe locul unde se afla altarul bisericii anterioare. Biserica nu va mai fi ridicată din lemn, ci din zid, iar hramul va fi schimbat în „Duminica Tuturor Sfinților”. În schimb, numele bisericii va rămâne același, în respect față de ctitorul ei. Planul de ridicare a bisericii va fi finalizat în anul 1803.
Biserica are un plan treflat, interiorul său fiind împărțit în pronaos, naos și altar. Pronaosul și naosul au abside laterale, iar altarul abside semicirculare. Catapeteasma este realizată din lemn de tei, ale cărei icoane poartă semnătura pictorului moldovean Eustatie Altini, primul care a trecut de la abordarea stilului bizantin la cel neoclasic.
De-a lungul timpului biserica va trece prin mai multe procese de restaurare, în anul 1904 când a fost repictată și au fost realizate doar o parte din lucrările necesare de reparații din lipsa de fonduri. În anii ’40 biserica este afectată de cutremur, fapt ce agravează condiția nu prea bună în care se afla. Mai mult în anul 1950, în urma unei furtuni, au fost afectate acoperişul, geamurile şi tâmplăria exterioară.
În anul 2010, în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană, „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a monumentului istoric Biserica Banu Iaşi”, biserica va trece printr-un proces de restaurare, pentru ca în data de 7 octombrie 2012 să fie sfințită de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Episcopul-Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
În prezent, în biserică se mai păstrează o singură pictură murală executată de Eustatie Altini, alături de chivotul de argint din anul 1802, icoana Maicii Domnului adusă în anul în 1705 de către ctitorul Savin Banu.
Date de contact: Strada Gavriil Muzicescu nr. 9, Iaşi, judeţ Iaşi. |