De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv extrem de important pentru multiculturalitatea Dobrogei, sintetizând esenţa comunităţii armene.
- Este în Constanţa, Județ Constanţa
- Construit în 1880
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: CT-II-m-A-02794
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 August
Biserica Armenească „Sfânta Maria” este situată în Constanţa, în zona peninsulară a oraşului, în apropiere de Biserica Greacă Metamorphosis. Dobrogea este recunoscută pentru caracterul său multicultural, iar comunitatea armenească are un rol important pentru esenţa acestei trăsături.
Istoria comunităţii armene în Dobrogea începe în secolul al XV-lea, când armenii s-au stabilit la Babadag, centrul administraţiei otomane care stăpânea regiunea. Ulterior, au ajuns la Constanţa şi în 1740 au construit o biserică de lemn aproape de malul mării, ce a fost ctitorită de Nazaret Torosian cu hramul „Sfânta Maria”. Rezistând două secole, în 1940 aceasta a fost cuprinsă de un incendiu şi comunitatea armeană a fost nevoită să amenajeze un nou lăcaş de cult la etajul unei şcoli pentru copii armeni. În 1948, şcoala a suspendat activitatea din caza lipsei de elevi şi astfel biserica a fost extinsă în toată clădirea. Clădirea datează din anul 1880.
În prezent, la etajul clădirii este amenajată sala de rugăciuni şi, la parter, birourile şi sala parohială. În sala de rugăciuni, pereţii nu sunt pictaţi, ci acoperiţi cu icoane de mari dimensiuni. Renovările de-a lungul timpului au produs schimbări aspectului exterior şi interior. Lucrările din 1990-1991 şi 1998-2002 au presupus realizarea unor arcade largi, a unui altar deschis, fără catapeteasmă, păstrând un ton de simplitate în decoraţiile interioare. Elementele specifice artei medievale armeneşti păstrează simplitatea şi bunul gust, precum clopotniţa aflată la exteriorul clădirii.
Interesant este faptul că în prezent slujbele sunt ţinute în limba armeană clasică, limbă necunoscută de cei mai mulţi dintre credincioşi. Excepţiile privind limba se fac atunci când se organizează, de exemplu, căsătorii mixte, când slujba se oficiază şi în română.
Biserica Armeană „Sfânta Maria” este un obiectiv turistic de importanţă naţională, înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor. Din păcate, lăcaşul de cult poate trece neobservat din cauza aspectului atipic pentru o clădire religioasă, însă interiorul său subliniază istoria comunităţii armene în Dobrogea.
Date de contact: Strada Callatis nr. 1, Constanţa, Jud. Constanţa. |