De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai veche ctitorie a brâncovenilor care impresionează prin cupolele care se înalţă deasupra naosului, pronaosului şi altarului, şi pictura în stil bizantin care împodobesc pereţii interiori!
- Este în Sâmbăta de Sus, Județ Braşov
- Construit în 1657
- Ctitor: Preda Brâncoveanu
- Poartă Hramul „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron”
- Deschis turiștilor.
Biserica din Sâmbăta de Sus Apuseană este un lăcaş de cult, situat într-un peisaj mirific, în apropierea Munţilor Făgăraş, din judeţul Braşov…
- Cod monument Istoric: BV-II-m-A-11814
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: 17 februarie
Biserica poartă hramul „Teodor Tiron”, patron spiritual al mai multor biserici de lemn din ţară, biserici declarate monument istorice, de o frumuseţe inegalabilă şi a fost ctitorită în anul 1657.
Planul bisericii aparţine stilului brâncovenesc sub formă de navă, cu pridvor, pronaos, naos şi altar. Are ferestre largi în exterior, care se îngustează spre interior, asemenea ferestrelor unor cetăţi. Pridvorul este acoperit şi frumos pictat cu tema Judecăţii. Deasupra sa se înalţă turla bisericii, singura de altfel, care îndeplineşte şi rol de clopotniţă.
Biserica „Teodor Tiron” din Sâmbăta de Sus Apuseană se numără printre cele mai importante aşezăminte monahale din Transilvania, fiind şi unul din cele mai căutate locuri de pelerinaj pentru credincioşii din toată ţara. Boltele care se înalţă deasupra naosului, pronaosului şi altarului conferă bisericii măreţie şi grandiozitate.
Intrarea în curtea bisericii se face printr-un portal de zid cu boltă, ce datează de la ridicarea bisericii. De-a lungul timpului, biserica a trecut prin mai multe perioade de restaurare. În anul 1954, a fost refăcut acoperişul bisericii, cafasul, instalaţia electrică şi uşile pridvorului, după cum apare menţionat şi în pisania respectivă „in decursul verii anului de la mantuire 1954, facandu-i-se de isnoava acoperisul, cafasul, instalatia electrica, precum si usile pridvorului”.
În anul 1991, a fost reînnoită şi pictura interioară de către pictorii Gheorghe Zaharia şi Virginia Taelan Videa. În anul 2007, a fost reparat acoperişul, iar peste doi ani au fost restauraţi pereţii exteriori ai bisericii şi zugrăviţi în alb, iar soclul în gri.
În partea de răsărit a localităţii Sâmbăta de Sus se găseşte „sora ei”, Biserica din Sâmbăta de Sus răsăriteană.
Sursa foto: satetraditionaleinbrasov.ro
Date de contact: Sâmbăta de Sus, judeţ Braşov, nr. tel: 0268.246.576 |