De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult ce a aparţinut cândva unei curţi voievodale, astăzi uitat chiar şi de localnici.
- Este în Afumaţi, Județ Ilfov
- Construit în 1696
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: IF-II-m-A-15258
- Condiții de vizitare: parţial deschis turiștilor
- Sărbătoare anuală: 15 August
Oraşul Afumaţi ascunde vestigii uitate de locuitorii săi şi, cu atât mai mult, necunoscute de către turişti. Situată în partea de nord-est a Bucureştiului, peste podul peste Balta Afumaţi de pe râul de câmpie Pasărea, vatra veche a localităţii este dominată de vestigii seculare. Aici se află fosta curtea boierească a stolnicului Constantin Cantacuzino, pe amplasamentul unei curţi mai vechi, a lui Radu de la Afumaţi, domnitor ce a dus nenumărate lupte pentru independenţa Ţării Româneşti în faţa Imperiului Otoman.
Stolnicul Cantacuzino, mare umanist român şi om al Renaşterii târzii, construieşte în jurul anului 1696 actuala curte, formată din ziduri, conac şi biserică. Clasificate ca şi monumente istorice de categoria A, incluse pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor, nici conacul şi nici biserica nu se află într-o stare bună de conservare.
Stilul arhitectural definitoriu al bisericii din interiorul fostei curţi domneşti este cel brâncovenesc. Structural, lăcaşul are o diviziune clasică: pronaos, naos şi altar, toate precedate de un pridvor. În formă de navă simplă, biserica are o absidă semicirculară la altar. Turla actuală a fost adăugată ulterior.
Pridvorul este deschis, cu plafonul prins în faţada principală şi sprijinit pe două coloane de natură neoclasică, corintiene. Trecerea din pronaos în naos se face pe sub o arcadă sprijinită pe coloane. Pardoseala este realizată din piatră de rău, ce înlocuieşte structura iniţială din cărămidă. Intrarea în interiorul bisericii se face printr-o uşă din lemn de stejar, frumos sculptat. Spaţiul interior este dominat de catapeteasma din lemn, cu trei registre de icoane, două sfeşnice împărat, toate donate de ctitor.
Biserica poartă aşadar amprenta epocii brâncoveneşti, evidentă prin elementele tipice acelei perioade: planul şi structura lăcaşului, pisaniile cu caractere chirilice, uşa de lemn sculptat, cele două sfeşnice aflate în interior.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, alături de conacul şi de zidurile fostei curţi domneşti, se află într-o continuă stare de degradare. Întreg ansamblul voievodal beneficiază de un imens potenţial turistic, deocamdată neexploatat la adevărata sa valoare.
Date de contact: Strada Stefanesti, nr. 57, Afumati, Jud. Ilfov |