De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai mare bibliotecă de stat din România!
- Este în Bucureşti, judeţ Bucureşti
- Actualul sediu construit între 2009-2012
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Autor: Ministerul Culturii şi Cultelor
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Biblioteca Naţională a României se află în centrul municipiului Bucureşti şi este cea mai mare bibliotecă de stat din România. În trecut, instituţia purta numele de Biblioteca Centrală de Stat şi era amenajată în centrul vechi al Bucureştiului, în Palatul Bursei. În prezent, instituţia a fost înfiinţată în apropiere de Piaţa Unirii, într-o clădire a cărei construcţie a început în 1986, însă odată cu revoluţia din 1989 lucrările au fost sistate.
Conform documentelor istorice, Biblioteca Naţională a României îşi are rădăcinile în Biblioteca Colegiului Sfântul Sava, una dintre cele mai vechi instituţii culturale de acest tip din România. Această veche bibliotecă a fost deschisă publicului în 1838, la acea dată fondul bibliotecii fiind de 1000 de volume. După Marea Unire din 1859, biblioteca a primit statutul de bibliotecă naţională.
De-a lungul celor 100 de ani de existenţă, fondul bibliotecii a ajuns la aproximativ 13.000.000 de unităţi bibliografice cu caracter enciclopedic, fiind organizate în fonduri curente (această colecţie cuprinde publicaţii româneşti şi străine – cărţi, ziare, reviste) şi fonduri ale colecţiilor speciale (bibliografii, manuscrise, arhiva istorică, periodice româneşti vechi, stampe, fotografii, cartografie, materiale audio-vizuale).
Construcţia actualei clădiri a reînceput în anul 2009, odată ce Ministerul Culturii şi Cultelor a decis ridicarea edificiului cu funcţionalitatea de centru cultural şi Biblioteca Naţională după ce proiectul a fost abandonat după revoluţie. Interiorul clădirii este modern şi bine dotat din punct de vedere tehnologic. În total, biblioteca dispune de 14 săli de lectură. Tot aici îşi are sediul şi Centrul Naţional de Patologia şi Restaurarea Documentelor.
Biblioteca Naţională a României organizează tururi ghidale ale instituţiei pentru cei care doresc să afle mai multe despre istoria sa, colecţiile şi sălile de care dispune. Turul este gratuit şi se organizează de luni până vineri, între orele 11:00-15:00, pentru grupuri de 5-20 de persoane. Durează jumătate de oră, iar persoana responsabilă este d-na Doina Stănescu, care poate fi contactată la acest număr de telefon: 0758.114432.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Program de lucru cu cititorii Luni – Vineri: 8:00-18:00 Program de funcţionare săli de lectură Luni – Vineri: 10:00-18:00 |
|
Date de contact: B-dul Unirii, nr. 22, Sector 3, Bucuresti; Telefon: +4021.314.24.34 |