De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai mare bibliotecă din vestul României!
- Este în Oradea, Județ Bihor
- Construit în 1912
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: Gheorghe Şincai
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” se află în centrul oraşului Oradea şi îndeplineşte funcţia de a oferi servicii de infodocumentare locuitorilor din reşedinţa judeţului Bihor, dar şi din întreg judeţul. Astfel, biblioteca se află într-o continuă etapă de îmbogăţire a colecţiilor sale documentare.
Chiar dacă manifestările culturale în materie de înfiinţare de biblioteci au început în secolul al XIX-lea în Oradea, prima bibliotecă publică s-a deschis în oraş la data de 23 septembrie 1911.
Biblioteca judeţeană bihoreană îl are ca patron cultural pe istoricul şi pedagogul Gheorghe Şincai (1754-1816), ce a avut legături puternicecu Oradea. În acest loc au rămas multe din manuscrisele sale, care, ulterior au apărut în numeroase ediţii, vechi şi moderne, între care şi „Cronica românilor”.
Până în anul 1915 biblioteca a ajuns la un fond bibliografic de peste 13000 volume. Pe parcursul existenţei sale, biblioteca a înregistrat perioade grele, când fondul colecţiilor a scăzut semnificativ şi sediul a fost mutat în mai multe locaţii. În prezent, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” îşi are sediul în fosta locaţie a Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, încă din anul 1951.
În prezent biblioteca număra aproximativ 700.000 de volume, între care cele mai valoroase materiale sunt: Defensorium curatorum, Lutetiae, 1461, Fasciculus temporum, Venetiis, 1479, Robertus Carracciolus, Opera varia, Venetiis, 1485 şi A. Schedel, Liber cronicarum, Nürnberg, 1493, Cazania lui Varlaam şi alte exemplare care aparţin patrimoniului cultural românesc şi universal.
Biblioteca Judeţeană „Gheoghe Şincai” Bihor este la ora actuală cea mai mare şi mai dinamică instituţie de acest fel din partea de vest a României, deservind patru mari judeţe. Biblioteca, pe lângă sediul principal, deţine alte cinci filiale de cartier în Oradea, cât şi filiala din Băile Felix. În toate aceste sedii se organizează evenimente de importanţă locală, naţională sau chiar internaţională, cu caracter cultural. Mai mult, biblioteca desfăşoară un plan de cercetare ştiinţifică, editând revistele „Familia română” şi „Sănătatea cărţilor” şi „Ex-libris românesc”, cea din urmă publicaţie fiind editată alături de Asociaţia Română pentru Ex-libris.
Preţuri |
Orar de vizită |
Taxe legate de legitimaţie:
Legitimaţie de acces:
Adulţi – 20 RON
Preşcolari, elevi, şomeri, pensionari, persoane cu dizabilităţi – 10 RON
Viza anuală a Legitimaţiilor de acces:
Adulţi – 15 RON
Preşcolari, elevi, şomeri, pensionari, persoane cu dizabilităţi – 5 RON
Duplicat Legitimaţie de acces:
Adulţi – 5 RON
Preşcolari, elevi, şomeri, pensionari, persoane cu dizabilităţi – 2 RON
Acces internet – 1,5 RON / oră
Închirieri spaţii (manifestări culturale etc.) – 50 RON / oră
Cercetări bibliografice (inclusiv legislaţie) – 1 RON/ referinţă
|
Luni – Vineri: 8:00 – 19:00 Sâmbătă-Duminică: închis |
Date de contact: Strada Armatei Române, nr. 1A, Oradea, jud. Bihor; Telefon: +40259.231.257 / +40259.470.896 |