- Este în Bucureşti
- Construită în 1891
- Deschis turiștilor cu programare.
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti este una dintre cele mai reprezentative instituţii de preparare universitară din ţară…
- Constructor/ Autor: Regele Carol I
- Arhitect: Paul Gottereau
- Cod monument Istoric: B-II-m-B-18599
- Condiții de vizitare: permis individual sau programare telefonică penru grup (fără acces la cărţi)
Clădirea bibliotecii a fost construită pe un teren cumpărat de Carol I, din dorinţa acestuia de a da tinerilor din toată ţara o bibliotecă de valoare, pentru a contibui la formarea elitei intelectuale. Lucrările au început în 1891 după planurile arhitectului francez Paul Gottereau şi au fost terminate în 1893. În următorii ani, clădirea a fost dotară şi amenajată, apoi inaugurată de regele Carol I, pe 14 martie 1895. Numele ei era „Fundația Universitară Carol I” şi era instituţie de stat. În 1911, sub conducerea aceluiași arhitect, edificiul este extins și este dat în folosință la 9 mai 1914. Cu un amfiteatru de peste 500 locuri, cu 4 săli de lectură şi depozite, biblioteca s-a ridicat la nivel european, devenind un adevărat forum dedicat studiului şi cercetării.
Prestigiul findaţiei creşte, Carol al II-lea devine preşedintele acesteia, iar ca bibliotecari au stat nume ilustre: G. Dem Teodorescu, Şt. O. Iosif, Al. Tzigara Samurcaş (director al bibliotecii între 1899 şi 1946), Mircea Florian, C. Rădulescu Motru, Ion Clopoţel, C. Vlădescu – Racoasa, Mircea Tomescu.
La venirea regimului comunist, pin Decretul nr. 136, de la 12 iulie 1948, Biblioteca Fundației Universitare devine Biblioteca Centrală a Universității „C.I. Parhon” din București. Din anul 1963, BCU. este Centru naţional de dotare cu publicaţii româneşti a lectoratelor de limbă, literatură şi civilizaţia poporului român prin străinătate.
În 1898, în timpul Revoluţiei, clădirea a fost incendiată. S-au pierdut cărți rare, fiind distruse peste 500.000 de volume, hărți rare, aproape 3.700 de manuscrise care aparțineau unor personalități marcante ale culturii române, printre care Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Coșbuc, Blaga, Eliade.
În aprilie 1990, Biblioteca a intrat sub egida UNESCO şi a început reconstrucția și modernizarea ei, cu ajutorul lui Directorul General Federico Mayor, care a rugat toate guvernele, organizaţiile, instituţiile politice să participe. Astfel, în numai câtiva ani, cea mai mare parte a fondului de publicaţii a fost reîntregintă, cu excepţia manuscriselor şi ediţiilor unice, cu peste 100.000 de volume de la persoane şi instituţii din ţară şi peste 800.000 de volume de peste hotare. În 1997, se inaugurează şi Coprul Dacia.
Pe 20 noiembrie 2001, BCU se redeschide oficial, cu participarea personalităţilor lumii politice si culturale, atât din ţară cât şi din străinatate. Peste patru ani s-a inaugurat Centrul de Informare Publică al Băncii Mondiale. În aprilie 2006, prin Hotărârea Guvernului nr.445/05-04-2006, numele bibliotecii devine Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. În 2011, a fost dezvelită statuia ecvestră a REgelui Carol I, aflată în faţa clădirii Bibliotecii.
Momentan, BCU include Unitatea Centrală şi 15 biblioteci filiale, localizate în Universitatea din Bucureşti. Unitatea centrală este compusă din trei corpuri: Corp Boema, Corp Fundaţie, Corp Dacia. Acestea dispun de mai multe săli, împărţite pe specializări:
-
Sala 1 „Europa” – documentație europeană: legislație, standarde, regulamente, publicații comunitare, publicații ale instituțiilor și organizațiilor internaționale
-
Sala 2 „Minerva” – bibliografii, biblioteconomie, știința informării, cataloage, dicționare, enciclopedii, ghiduri, repertorii
-
Sala 3 „G. Dem Teodorescu” – publicații seriale
-
Sala 4 „Titu Maiorescu” – arheologie, filosofie, istorie, politologie, psihologie, religie, sociologie, științe auxiliare ale istoriei
-
Sala 5 „Ştefan Octavian Iosif” – artă, folclor, lingvistică, literatură
-
Sala 6 „Constantin Rădulescu-Motru” – astronomie, chimie, economie, fizică, management, matematică
-
Sala 7 „Simion Mehedinţi” – astronomie, biologie, botanică, geografie, geologie, medicină, tehnică, inginerie, zoologie
-
Sala 8 „Ing. Petre Badea” – tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor
-
Sala 9 – „Microformate” – oferă condiţii şi echipamente adecvate pentru consultarea microformatelor
-
Sala 10 -„Robert Schuman” sau Centrul de Documentare Europeană – documente pe teme europene
-
Sala 12 – „Mircea Tomescu” – biblioteconomie şi ştiinţele informării
-
Sala 13 – Sala Profesorilor „Al. Tzigara-Samurcaş” – carte străină din toate domeniile
La data de 31 decembrie 2011, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București deţinea un fond total de 1.855.424 volume.
Preț |
Orar |
Permis – 20 lei |
Săli de lectură
Programul Biroului de Permise: |
Date de contact: str. Boteanu nr. 1, sector 1, cod postal: 010027, Bucureşti |
|
|