De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric ce face parte din patrimoniul UNESCO.
- Este în Odobeşti, Județul Vrancea
- Construit în secolul al XVI-lea
- Închis turiștilor
Beciul Domnesc este una dintre cele mai vechi crame din ţară, locul existând încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare…
- Ctitor: Ştefan cel Mare; Mihai Sturza
- Cod monument Istoric: VN-II-m-A-06525
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: cu cerere specială, numai în grupuri organizate
Beciul Domnesc datează din secolul al XVI-lea. La 1834, domnitorul Mihai Sturza intră în posesia proprietăţii cu peste 200 de hectare de viţă de vie, pe care se aflau ruinele a două crame de piatră acoperite cu şindrilă. Una dintre ele, Beciul Domnesc, a fost renovată între 1834-1849, consolidată cu piatră de Milcov, făcând din ea locul perfect pentru învechirea vinului. Cel ce a ridicat acest beci a fost Asanache Panfil. El a reuşit să aplice secretul pentru vinul bun, de umiditate şi temperatură constantă de 12 grade Celsius. Aceste caractesistici se păstrează până astăzi.
Vinul se păstra în butoaie de stejar sau în sticle. Mărturia ce stă la baza vechimii cramei este inscripţia de deasupra intrării, cu litere chirilice sculptate în piatră, alături de emblema Moldovei (Capul de Bour), încadrată de steaguri.
Beciul Domnesc a intrat pe Lista Monumentelor Istorice ale României şi este înscris şi în Registrul Naţional al Patrimoniului Turistic şi pe Listele de conservare UNESCO. În momentul de faţă, Beciul Domnesc este deţinut de Vincon Vrancea, fiind cea mai mare vinotecă profesională din România. Aici există peste 100.000 de sticle de vin, iar cele mai vechi sunt de la 1949.
În vizitele organizate de la Beciul Domnesc, vizitatorii află cum se face vinul, de la origini până la servire, dar şi istoria vinului vrâncean. Bineînţeles, pot degusta unele dintre vinurile emblematice produse aici. Ghidajul este înclinat spre educarea consumatorului în alegerile sale în ceea ce priveşte vinul.
Gama Beciul Domnesc cuprinde vinuri albe seci – Riesling, Fetească Albă, demiseci – Şarbă (soi local de calitate deosebită, creat la Institutul Vincon de la Odobeşti din Riesling şi Tămâioasa Românească) şi Sauvignon Blanc, şi demidulci – Muscat Ottonel, vinuri roşii seci – Merlot, Cabernet Sauvignon, demiseci – Pinot Noir, demidulci – Fetească Neagră şi dulci – Cabernet Sauvignon, dar şi un vin rosé sec, obţinut prin vinificarea în rosé a strugurilor din soiul Merlot.
Vinurile de la Beciul Domnesc eu primit de-a lungul timpului peste 350 de medalii de aur în concursuri internaţionale.
Vizita se face numai cu aprobare specială şi în grupuri organizate, însă există un plan pentru a repune acest obiectiv în circuitul turistic.
Acces: pe strada Beciul Domnesc nr.5, localitatea Odobeşti, judeţul Vrancea.
Sursa foto: http://www.vrancea.djc.ro/