- Este in Ilia, Județ Hunedoara
- Construit în secolul al XV –lea
- Deschis turiștilor
Proprietarii cetății de la Ilia au fost membrii familiei Dienesi, însă după stingerea pe linie bărbătească a familiei proprietare, domeniul i-a revenit lui lui Volfgang Bethlen de Iktár (1530–1590)…
- Cod monument Istoric: HD-II-m-A-03353
Cetatea de la Ilia este menționată pentru prima dată începând cu mijlocul secolului al XV-lea. Începând cu anul 1552, ca urmare a ocupării cetații Lipovei de turci, cetatea de la Ilia a fost transformată într-o cetate de graniță, fiind fortificată cu un inel de apărare bastionar, care consta într-un turn de locuință de origine medievală și după 1629 a mai fost construit un conac de către Ştefan, fratele mai mic al principelui.
În turn trăiau proprietarii, într-una dintre încăperile sale născându-se Gabriel Bethlen (1580), fiul lui Volfgang Bethlen, viitorul principe al Transilvaniei (1613–1629). In 1627, a fost realizată la Cluj o placă comemorativă cu blazon și inscripție care a fost postată în locul în care s-a născut principele.
Din punct de vedere architectural Bastionul roșu reprezintă o fază mai veche a arhitecturii renascentiste din Transilvania, cu puține influențe din stilul baroc.
În 1716 domeniul a fost achiziționat de către Ioan Kászoni, vicecancelarul Transilvaniei, întemeietorul familiei baronale Bornemisza de Kászon. Descendenții săi au demolat turnul de locuință și conacul, pe locul acestora fiind ridicată magazia de grâne a castelului la sfârșitul sec. al XVIII-lea și începutul sec. al XIX-lea, iar în 1848 castelul baronului Ignație Bornemisza (actualul Spital orășenesc).
După 1850 bastionul a fost refăcut în stil romantic, iar după refacerea din 1909 a fost așezată o placă comemorativă modernă.
Se spune că acest castel a avut numeroase tunele care îl legau de Castelul Corvinilor de la Hunedoara, de Cetatea Deva, de castelul de la Zam sau care duceau în munți. Este posibil să existe ramificatii ale acestor tunele și spre Tara Hategului, spre curtea bisericii din Săcămaș sau spre cimitirul din Ilia. De asemenea, se zvonește ca o parte din bijuteriile și aurul familiei Bethelen să fie ascunse în aceste tunele.
Date de contact: Str. Libertăţii nr. 69, localitatea Ilia, județul Hunedoara. |