- Este pe Valea Iadului, Județ Bihor
- Altitudine: 640 m
- Deschis turiștilor
Barajul Leşu este construit pe Lacul de acumulare Leşu Ursului de pe Valea Iadului, judeţul Bihor…
- Amenajare/ agrement: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: de preferabil vara, dar şi iarna
Suprafaţa lacului este de aproximativ 150 de hectare şi are un volum de apă de 28,2 milioane de metri cubi. Lacul a fost dat în folosinţă în anul 1973.
Coada Lacului este un mic sat de vacanţă format lȃngă lac. Zona înfloreşte de la an la an, începȃnd cu case de vacantă personale, apoi cu pensiuni ce adăpostesc din ce în ce mai multi turişti anual.
Iniţial a fost un loc unde veneau turiştii mai mult vara, dar odată cu construirea drumurilor de acces mai bune, turiştii au început sa vină şi iarnă.
În funcţie de categoria de turişti, accesul către satul de vacantă se poate face cu maşina, bicicleta, sau pe jos. Accesul cu trenul se face pȃnă în Bratca, de unde se continuă drumul pe jos. Satul de vacanţă are şi o biserică în care se adună numeroşi credincioşi în duminici şi Sfintele sărbători de Paşti şi Crăciun sau orice altă sărbătoare. Astfel, aici se găseşte liniştea şi căldura bisericii de la ţară, unde se păstrează obiceiurile străbune.
Căile de acces sunt dinspre Oradea, pe drumul european E60, iar dreptul localităţii Bucea, la kilometrul 66, se face dreapta şi se continuă drumul cam 20 de kilometri din care, aproximativ 7 se fac cu Lacul Leşu în dreapta. Drumul este practicabil în toate anotimpurile. O altă rută este drumul european E60, dinspre Cluj Napoca, în dreptul localităţii Poieni, la kilometrul 74 se face un drum către stanga şi apoi încă 30 de kilometri pe acest drum ce trece pe lȃngă Lacul Drăgan.
Dinspre Beiuş este o altă rută, dinspre E79, Oradea-Deva, din localitatea Beiuş, către Stȃna de Vale pe drumul ce o ia la stȃnga în dreptul cabanei Militare. Aceasta rută este practicabilă abia după topirea zăpezilor, iarna fiind închis, în schimb există ruta alternativă ce este deschisă în tot timpul anului, Beiuş – Roşia – Damiş – Bratca – Remeţi – Leşu.
|