De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este situat pe valea Teleajenului, o zonă cu peisaje mirifice, unde vă puteţi relaxa!
- Este în Măneciu, Județ Prahova
- Unitate geografică: Munții Ciucaș
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
.jpg)
- Amenajare / agrement: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Barajul Măneciu este un baraj de pământ, cu o înălţime de 75 m, ridicat pe râul Teleajen, de către ISCPGA. Construcţia barajului a început în anul 1977, fiind proiectat de inginerul Aristide Teodorescu, şi a fost finalizată de inginerul Ariana Teodorescu. Lacul se întinde pe o suprafață de 192 hectare și are o capacitate de aproximativ 60 milioane m³ de apă. Apa sa este folosită de mai multe hidrocentrale, precum hidrocentrala Măneciu, Izvoarele şi Vălenii de Munte. Şi microhidrocentrala Vălenii de munte foloseşte apa lacului de acumulare.
Barajul are şi un deversor de surpafaţă, cu o capacitate de 1360 m³/s, care a fost ridicat pe versantul drept, pentru a evita supraplinul, astfel ca barajul să funcţioneze corespunzător.
Barajul fost realizat cu un rol precis: reglarea debitului râului Teleajen, atenuarea viiturilor, irigaţii, alimentarea cu apă a localităţilor prahovene şi producerea de energie hidroelectrică. Zona este preferata pescarilor, iar dacă sunteţi pasionat puteţi pescui atât de pe mal, dar şi în lac sau în apele Teleajenului. Iar dacă doriţi să pescuiţi dis de dimineaţă, puteţi rămâne în apropierea lacului unde sunt prezente locuri de campare, mulţi turişti fiind interesaţi de acest gen de turism.
În aval de baraj, este o vale puţin abrupt, cu iarba verde şi câţiva arbuşti, de unde vă puteţi culege fructe de cătină, foarte răspândite aici. Fiind situat la poalele masivului Ciucaş, în jurul barajului s-a dezvoltat în timp şi o zonă de agrement, ce oferă turiştilor în căutare de relaxare o multitudine de posibilităţi, de la plimbări pe malul lacului, plimbări cu barca la Barajul Măneciu la pescuit.
Din Măneciu se poate porni în drumeţii pe munte, prin Munţii Ciucaş, Munţii Zăganu, Muntele Roşu. De asemenea, pentru iubitorii de ciclism, se poate practica şi mountain bike-ul pe Valea Teleajenului, Valea Berii şi Muntele Roşu.
Dacă sunteţi în zonă, şi nu aveţi timp să vă opriţi peste noapte, barajul fiind situat şi în apropierea unei şosele, vă puteţi opri pe el şi admira peisajul acestui loc ce se desprinde dintr-o lume de basm, cu munţi şi pădurii de o frumuseţe sălbatică.