De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o staţiune seculară situată într-un cartier din municipiul Cluj-Napoca.
- Este în Cluj-Napoca, Județ Cluj
- Unitate geografică: Podişul Someşan
- Altitudine: 318 metri
- Condiții de vizitare: perioada verii (în prezent staţiunea este scoasă din funcţiune)
Băile Someşeni reprezintă o micro-statiune balneo-climaterică, situată în estul municipiului Cluj-Napoca. Băile Someşeni se află, mai exact, în cartierul Someşeni al oraşului. Staţiunea a fost fondată în 1927 de către renumitul profesor Dominic Stanca, care era şi proprietarul băilor. Cu o istorie de peste 100 de ani, băile erau recunoscute la nivel internaţional, în perioada interbelică, de către turişti din Franţa şi Anglia.
În urma cercetărilor conduse pe fostul teren mlăştinos unde existau 29 de izvoare, doctorul Stanca a descoperit că apa şi nămolul sunt benefice în tratamentul contra bolilor de stomac, de rinichi, de ochi, de natură ginecologică. Scopul terapeutic al băilor era astfel divers, având efecte benefice chiar şi în tratamentul diabetului.
Istoria staţiunii este fascinantă. În 1927, doctorul Stanca este însărcinat cu determinarea cauzelor şi combaterea bolilor din regiune, în special sifilisul şi tuberculoza. În acest context descoperă că localnicii din estul oraşului se aprovizionau cu apă de la un izvor (unul din cele 29 existente pe acel teren). În 1928, doctorul primeşte aprobarea ministrului de resort şi reuşeşte să deschidă Băile Someşeni, cu mai multe bazine de înot. După 1989, staţiunea a căzut într-o stare de degradare continuă şi, deşi au existat mai multe tentative de a le reamenaja, până în prezent nu s-a concretizat nimic.
Băile Someşeni înregistrează un potenţial turistic uriaş, ce ar putea atrage numeroşi turişti din zonă, dar şi din ţară şi din străinătate. În prezent, există un proiect de mare amploare pentru renovarea staţiunii, care își propune printre altele şi înfiinţarea unui parc de distracţii acvatic, însă nu a fost încă demarat.
Date contact: Cluj-Napoca, Județ Cluj.