De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o zonă de agrement, unde te poţi relaxa şi beneficia de proprietăţile terapeutice ale izvoarelor minerale!
- Este în apropiere de Odorheiu Secuiesc, judet Harghita
- Altitudine: 504 m
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Băile Seiche este o staţiune balneară de dimensiuni mici, recunoscută pentru proprietăţile curative ale izvoarelor pe care le are. Se află la câţiva km de Odorheiu Secuiesc, iar înfiinţarea lor este legată de numele lui Orban Balazs (1829-1890), scriitor, istoric, etnograf şi publicist. Este renumit pentru cartea în şase volume, „Descrierea Ţinutului Secuiesc”, creată în urma călătoriilor sale în Ţinutul Secuiesc.
În anul 1781, acesta achiziţionează 22 ha de teren, pe care se găseau şi aceste băi, însă neamenajate. Descoperirea băilor este învăluită în legendă, conform căreia ar fi fost găsite întâmplător, în anul 1766, de către un păstor care era cu oile sale şi care s-a oprit lângă unul din izvoare să-şi clătească picioarele. Acesta a observat că apa i-a vindecat picioarele bolnave.
Orban Balazs a amenajat băile aducându-le la un standard corespunzător vremurilor sale. Băile Seiche se află la o altitudine de 504 m şi pe suprafaţa lor se găsesc trei izvoare minerale, „Izvorul Seiche”, „Izvorul Orban Balazs” şi „Izvorul nr. 3”. Izvorul Seiche are o mineralizare totală de 2327,84 mg/kg şi apa sa este bicaronatată, calcică, sodică, carbogazoasă, hipotonă, cu gust de petrol. Apa din acest izvor fiind potabilă este folosită pentru consumul curent, dar şi în tratamentul dispepsiilor hipostenice.
Izvorul Orban Balazs este folosit în cure balneare, interne şi externe, datorită proprietăţilor minerale ale apei sale. Apa are o mineralizare totală de 3097 mg/kg şi este sulfuroasă, sodică şi carbogazoasă. Debitul este de aproximativ 20 l/minut. Se pot trata afecţiuni gastro-intestinale, hepato-biliare, ginecologice şi osteo-articulare.
Izvorul nr. 3 are o mineralizare totală de 2948 mg/kg. Cu un debit de aproximativ 9,5 l/minut, apa sa este puţin sulfuroasă, alcalină şi carbogazoasă şi este folosită în curele interne, în tratarea afecţiunilor gastro-intestinale şi hepato-biliare.
Nu există bază de tratament, însă este amenajată o baie caldă cu un număr de 11 vane. De asemenea, lângă baia caldă a fost creat şi un bazin de 16/33 m. În ceea ce priveşte posibilităţile de cazare, în staţiune se găsesc 12 vile, căsuţe de lemn şi pensiuni.
În acest loc se găseşte şi mormântul lui Orban Balazs care şi-a exprimat dorinţa de fi înmormântat pe aceste meleaguri. Monumentul de pe mormânt este opera sculptorului Orban Aron, realizat în anul 1969 şi declarat monument istoric în anul 1992.
În apropiere de mormânt se află un muzeu în aer liber de porţi secuieşti, în număr de 10, care au fost create de Muzeul Haáz Rezsö din Odorheiu Secuiesc în colaborare cu mai mulţi artişti de artă populară. Prima poartă este cea de la casa lui Orban Balazs din Poloniţa, realizată în anul 1888 şi, ulterior, adusă aici. Pentru a ajunge la mormânt se poate trece prin acest şir de porţi secuieşti, care denotă măiestria meşterilor populari.
Băile Seiche sunt gazda Festivalului folcloric Szejke, care se organizează an de an, de mai bine de 30 de ani, festival care celebrează tradiţia folclorului secuiesc.