- Este în comuna Praid, între localitățile Corund și Sovata,la graniţa judeţului Harghita cu judeţul Mureş
- Unitate geografică: localizată în depresiunea Praid
- Altitudine: 525 m altitudine
Staţiunea harghiteană Praid este aşezată pe valea Târnavei Mici, la poalele Munţilor Gurghiului, la graniţa judeţului Harghita cu judeţul Mureş, în depresiunea Praid la 525 m altitudine (masivul de sare atinge 580 m înălţime), între localitățile Corund și Sovata. Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita…
- Condiții de vizitare: 1 iunie – 15 octombrie
În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin, în Gheorgheni, iar spre sud-est prin Corund, în Odorheiu-Secuiesc. Praidul se clasifică ca fiind o așezare relativ „tânară”, fiind atestat din anul 1564. Ocnele (cel de Sus și de Jos) sunt atestate înca din anul 1493. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiară) vine din cuvântul „paraj” cu diminutiv, așa cum apare în tot bazinul Carpatic, si înseamnă mic teren cu iarbă sau pasune mică cu iarbă.
Tot aici langă ștrand sunt amenajate băi sărate fierbinți (în vane) apă sărată fiind încălzită în cazane, deosebit de eficient în tratarea reumatismului. Apă sărată și iodurată are un efect calmant, relaxant fizic și psihic. Băile sărate acționează asupra întregului organism și ca atare are urmatoarele efecte: calmant, relaxant fizic și psihic, antiinflamatorie, vasodilatator, sterilizator de piele și mucoase, cicatrizant. Durata băii este de la 10 minute pe zi, până la 30 minute, în funcție de capacitatea individuală. Temperatura apei sărate este de 36 grade. Un tratament la vană constă din 10-14 bai calde fără întrerupere. Băile sărate functionează în perioada 1 iunie – 15 octombrie. Complexul are un număr de 28 vani. Intrarea costa 10 ron. Culoarea apei nu este prea îmbietoare la o primă vedere, e un fel de verde-maroniu murdar, însă asta se datorează zăcământului de sare prin care este trecută apa. La ieșirea din apa sărată este recomandabil să se facă duș imediat în caz contrat pielea uscându-se destul de tare.
Ştrandul sărat şi băile calde la vană sunt alimentate cu apă sărată pompată din mina Gh. Doja, de la o adâncime de 150 m. Această apă, care după o staţionare de câteva luni în bazinul din subteran, îşi dobândeşte o salinitate foarte mare, formează o atracţie aparte, deoarece în apa sărată nus e poate înota, turiştii plutesc la suprafaţă, asemănător unor dopuri de plută. Aceste băi sărate, prin raritatea apei saline superconcentrate, atrag tot mai mulţi turişti şi vizitatori, atât din împrejurimi cât şi de peste hotare, şi constituie, pe lângă baza de tratament din salină, un impotant potenţial turistic cu latură curativă şi de agrement.