- Este în Băile-Herculane, Județ Caraș-Severin
- Staţiune balneoclimaterică
- Altitudine: 168 m
Staţiunea Băile-Herculane este integrată în Parcul Naţional Valea Cernei-Domogled, şi are o poziţie deosebit de pitorească…
- Trasee amenajate: da/nu
- Trasee marcate: da/ nu (ex. daca sunt trasee montane)
- Condiții de vizitare: cand este de preferat sa fie vizitata statiunea (vara la mare, iarna la munte, tot timpul anului etc)
Aşezarea ei atractivă pe fascinanta vale a Cernei, la o altitudine de 160 m, pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, îi conferă un climat agreabil, cu influenţe mediteraneene.
Originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Atestarea documentară a staţiunii datează din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votivă din băi: „Zeilor şi divinităţilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimişi ca delegaţi romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcȃndu-se nevătămaţi, au ridicat acest prinos de recunoştiinţă”. În perioada civilizaţiei romane, staţiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracţie pentru aristrocaţia Romei antice. Impresionaţi de exceptionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
Staţiunea Băile-Herculane are un patrimoniu istoric de excepţie, memoria vie a peste 1855 de ani de existenţă (157 – prezent) neîntreruptă a staţiunii. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare.
După 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernă şi contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstrucţia şi modernizarea « băilor », a căilor de acces, grănicierii bănăţeni construind aici majoritatea edificiilor din staţiune, care poartă amprenta unui baroc austriac impresionant. Staţiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalităţi, între care: împăratul Iosif al II-lea , împăratul Francisc I şi împărăteasa Charlotte, împăratul Franz Iosef şi împărăteasa Elisabeta. În 1852, împăratul Austriei considera Băile-Herculane ca fiind „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta – pasionată, îndrăgită, distinctă, şi armonioasa Sissi – scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezentă distinctă si încântătoare. În staţiune există Muzeul Nicolae Cena, ale cărui colecţii au început să fie constituite începând cu anul 1922.
Existenţa neîntreruptă de două milenii a staţiunii Băile-Herculane a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, dar si de pitoreasca aşezare a staţiunii într-o vale adăpostită de munti, de o frumuseţe aparte. Dotarea tehnico-edilitară de prim rang la un confort de înaltă ţinută şi bogată diversificare a metodelor de tratament de la cura balneară clasică la diverse metode de fizio şi electroterapie, masaje, acupunctură, etc. au conferit acestei staţiuni un înalt grad de atractivitate.
Climatul este de tip depresionar cu influenţe vestice şi sud-mediteraneene, avȃnd o temperatură medie anuală de 10,5°C. Presiunea medie atmosferică este de 750,6 mb. Vanturile dominante sunt cele de Sud, viteza lor medie este redusă: 1,6 m/s.
Staţiunea dispune de locuri de cazare (peste 4000 de locuri) în marile şi modernele hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, camere la localnici într-un cadru agreabil, de asemenea camping în interiorul sau exteriorul oraşului. Multiplele mijloace de recreere şi divertisment – restaurant, baruri, terase de vară, bazine de înot cu apă termală, saună, masaj, biliard, etc. – precum şi posibilităţile de drumetie şi excursii în staţiune şi pe valea Cernei, constituie o atracţie în plus pentru vizitatorii orasului staţiune balneară Băile-Herculane.
Balneologie
Compoziţia resurselor balneare:
• ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, usor sulfuroase cu o mineralizare între 0.5-2.6 g/l şi o temperatură între 38.5-53.5°C;
• ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare între 0.6-3.5 g/l şi o temperatură între 46-56°C;
• ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate şi sulfuroase cu o temperatură ce atinge 62°C şi o mineralizare între 3,87-7,93 g/l; O caracteristică a apelor minerale este că ele contin hidrogen sulfurat în mare concentraţie (până la 60 mg/l); Izvoare termominerale: în prezent, în imprejurimile staţiunii Băile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, înşirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice, astfel obţinȃndu-se sporuri importante de debite (peste 4000 m3 in 24 de ore). Principalele izvoare sunt: izv. artezian Maria (azi Neptun) – 54°C, Elisabeta (azi Diana) – 55°C, Hebe – 41°C, Ileana (azi Apollo 1) – 46°C, Iosif – 54°C, Neptun 3 – 54°C, Hercules – 67°C, Hygeea – 48°C.
Aeroionizare naturală
2000-2500 ioni negativi/cm3/s. În toate cazurile de tratament cu ioni negativi s-a constatat o ameliorare a stării generale a organismului. Se reglează hipertensiunea, tulburările endocrine, iar durerile de cap şi insomniile sunt pozitiv influenţate de aeroionizarea staţiunii.
Afecţiuni şi boli tratate la Băile Herculane:
• reumatism cronic inflamator şi degenerativ
• boli ale aparatului locomotor şi sistemului nervos periferic
• afecţiuni ale aparatului respirator
• afecţiuni ginecologice cronice
• diabet zaharat incipient
• intoxicaţii cu metale grele
• boli digestive
• afecţiuni ale ochilor.
Tipuri de proceduri:
Hidroterapie, electroterapie, masaj,recuperare funcţională, cultură fizică medicală, acupunctură.
Contraindicaţii:
Boli acute, tumori, T.B.C., sarcină, epilepsie, tulburări psihice, sindrom hemoragic