- Se află în județul Vâlcea
- Staţiune balneoclimaterică
- Altitudine: 360-380 m
Renumită atât în ţară, cât şi străinătate pentru apele sale minerale, staţiunea Băile Govora este situată la 18 km de Râmnicu Vâlcea, pe un platou situat la altitudinea de 360 m…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: în orice anotimp
Cu ierni uşoare şi veri racoroase, staţiunea devine un refugiu pentru tratament, dar şi pentru relaxare şi liniste. Conform unor cercetători, numele staţiunii ar proveni din slavonul „govor” care înseamnă „murmur”.
Într-un document scris de Primăria oraşului Baile Govora, despre existenţa apelor minerale se ştia încă din anul 1848. De asemenea, apare menţionat că, în anul 1877, generalul doctor Nicolae Popescu-Zorileanu a înfiinţat o ambulanţă militară rurală, în care, începând cu anul 1878, trata veteranii de război cu iodul obţinut din puţul forat de Societatea austriacă „Klaus & comp.” cu sediul în Râmnicu Vâlcea.
În anul 1887, încep lucrări de amenajare a primului stabiliment de băi sub conducerea şi îndrumarea inginerului francez Papon de Lemaigne, lucrări care se finalizează în1889. Tot din document aflăm că staţiunea a fost inaugurată oficial în data de 1 iunie 1989, când în întreaga staţiune au fost introduse apa potabilă şi iluminatul public.
Între anii 1890 -1894, staţiunea începe să capete aspectul din prezent prin construirea de hoteluri, stabilimente de băi, amenajarea parcului şi captarea definitivă a izvoarelor.
În anul 1894, Guvernul hotărăşte ca noul aşezămȃnt balnear să poarte numele de „Staţiunea balneară Govora”.
Hotelul Palace – emblema staţiunii, construit între anii 1910 – 1914 după modelul unui hotel din staţiunea elveţiană Ioachimstall, are 195 de încăperi, luminate fiecare de soare în decursul unei zile. Uşile şi ferestrele hotelului sunt în număr de 365, simbolizând numărul de zile ale unui an.
În anul 1948, staţiunea este naţionalizată, ceea ce aduce o serie de îmbunătăţiri. Se construiesc noi bazine de acumulare a apei minerale, astfel că staţiunea ajunge să fie alimentată cu ape minerale de la peste 15 surse. Se adaugă secţii noi, de helioterapie, kinetoterapie, săli de recuperare fizică medicală.
Initial, în staţiune erau tratate boli precum, guta, pelagra şi sifilisul, însă datorită modernizarii, aria de tratare s-a extins, punandu-se la dispoziţie şi tratamente pentru rematism, tulburări circulatorii periferice şi ale căilor respiratorii superioare, afecţiuni neurologice periferice şi centrale.
Apele minerale sunt de trei tipuri: sărate-iodurate, sărate-sulfuroase şi slab mineralizate, fiind folosite atat în cura internă, cat şi externă, pulverizaţii, inhalaţii şi nu numai.
Nămolul mineral din staţiune este utilizat în tratarea bolilor aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic sau ale aparatului genital feminin.
În staţiune există şi o instalaţie completă pentru fizioterapie şi pneumoterapie, cu camere pneumatice, aparate de supra şi subpresiune, inhalaţii individuale şi colective, aerosoli.
Un lucru important de stiut este că staţiunea este contraindicată hipertiroidienilor din cauza iodului din atmosferă.
Sursa foto: fb