De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv ce, prin contextul istoric în care a fost construit, reprezintă un punct important în peisajul cultural vrâncean.
- Este în Focşani, Județ Vrancea
- Construit în 1945
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: Gheorghe Pastia
- Arhitect: Frederich Mande
- Cod monument Istoric: VN-II-m-B-06488
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Ateneul Popular “Maior Gheorghe Pastia” se află în Focşani şi funcţionează sub administrarea Primăriei Municipiului Focşani. Ateneul este o instituţie publică culturală, ce organizează diverse evenimente cu caracter cultural. Fiind un edificiu istoric, cu importante valenţe arhitectonice, clădirea unde funcţionează ateneul este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor.
Clădirea datează de la începutul secolului al XX-lea şi a fost proiectată de arhitectul Frederich Mandel. Alţi arhitecţi care au contribuit la proiect au fost Ion Mincu şi Petre Antonescu, S. Vasilescu. Construcţia a fost realizată datorită finanţărilor maiorului în rezervă Gheorghe Pastia, al cărui nume îl poartă astăzi. Conform Actului de Donaţie, maiorul se angaja să procure materialele, să contracteze maeştrii, să efectueze plăţile şi să supravegheze şi să conducă lucrările efective de construcţie. La începerea lucrărilor de şantier au fost prezenţi ministrul de externe O. Goga, V. Goldis, Petru Groza, alături de alţi senatori, deputaţi, prefecţi şi primari.
Clădirea are o arhitectură cu elemente neo-româneşti (neo-brancovenesti), construită pe trei niveluri: subsol, parter şi etaj. Întreg edificiul a fost ridicat pe o temelie de piatră. Inagurarea Ateneului Popular a avut loc în anul 1945. La intrarea în clădire se găseşte o scară de mozaic, accesul făcându-se printr-o uşă în patru canate. Din holul principal se poate urca la etaj, ce oferă intrare către balconul sălii de spectacol, sau către cele trei camere amplasate pe latura de nord.
Ateneul Popular „Maiorul Gheorghe Pastia” reprezintă un punct important în peisajul cultural al judeţului Vrancea prin funcţionalitatea sa şi prin valenţele sale istorico-arhitecturale. Aici se organizează evenimente diverse, de la spectacole artistice şi până la conferinţe, reprezentând un spaţiu propice pentru diseminarea diverselor teme.
Date de contact: Piaţa Unirii, nr.1 , Focșani, jud. Vrancea; Telefon: 0237.223.722. |