- Este în Corund, Județul Harghita
- Unitate geografică: Depresiunea Praid
- Altitudine: 580 m
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Atelierele meşterilor olari dau ocazia vizitatorilor să vadă cum sunt lucrate vasele de lut la roată…

- Condiții de vizitare: ghid
Localitatea Corund este situată în partea de vest a județului Harghita, la 18 km distanță de stațiunea Sovata și 29 km de orașul Odorheiu Secuiesc. Este un orăşel liniştit, situat într-un cadru natural ideal pentru relaxare şi plimbare. Economia localităţii este bazată pe activităţi din domeniul olăritului în proporţie de 80%. Primele ateliere de olărit au fost menţionate abia în secolul al XVII-lea, iar în secolul al XVIII-lea, olăritul a devenit oficial ocupaţia de bază a localnicilor.
Produsele locale erau vândute, la jumătatea secolului al XVIII-lea, cu ocazia celor patru iarmaroace din fiecare an. Spre anii 1900, în Corund erau 845 de olari. Ei făceau la început doar vase fără smalţ pentru utilizarea lor în gospodărie, apoi s-au dezvoltat şi au făcut vase smălţuite, pictate cu modelel tradiţionale. Aşa că, în 1930, s-au înfiinţat primele două fabrici de ceramică. Ceramica din Corund a devenit cunoscută în întreaga lume, alături de cea de la Horezu şi Marginea.
Olarii lucrează cu atenţie şi îndemânare lutul, după care îl ard în cuptoare. Apoi sunt pictate cu vopsea obţinută în atelier, în culorile predominante albastru, negru, galben şi roşu. Toată iarna meşterii fabrică vase pentru ca vara să plece cu ele în toată România. Fiecare olar are specializarea lui: obiecte de uz casnic, obiecte ornamentale, miniaturi, obiecte de îmbodobit sobele şi aşa mai departe.
În fiecare an, în august, se desfăşoară Târgul de ceramică al meşterilor populari, târg cu tradiţie, care se organizează din august 1978. Este un festival al artei populare. Aproape fiecare casă are propriul ei atelier, iar cumpărătorii au ocazia să achiziţioneze obiecte direct de la meşter.
Dar nu numai la târg pot fi cumpărate. Vasele de aici se găsesc tot timpul anului în chioşcurile de pe şoseaua din zonă, dar şi pe Valea Prahovei si alte zone turistice aglomerate ale ţării.
Autorităţile locale au creat un pachet ecoturistic denumit „Promenadă la Corund”. Circuitul, de aproximativ trei ore, include obiectivele din zonă şi se realizează cu căruţa trasă de cai. În tot acest circuit, turiştii vizitează:
-
Rezervația Dealul Melcului – mina de aragonit, piatră semipreţioasă
-
Băile sărate tradiţionale „Unicum”
-
Muzeul de aragonit
-
Atelierul experimental meșteșugăresc – unde turiştii pot lucra lutul
-
Expoziţia ariilor protejate
-
Colecția de monumente funerare cioplite în lemn
-
Casa Muzeu
-
Drumul Crucii și panorama Corund – de pe platoul de deasupra comunei
-
Atelier prelucrare de iască – singurul din România
-
Izvorul de apă minerală Arcsó
-
Izvorul de apă minerală Szőlőmáli
-
9 ateliere de olărit
Preț circuit |
Orar circuit |
20 lei Copii până în 6 ani: gratuit
|
Zilnic sunt organizate 2 ture la ore fixe: 09:00 şi 16:00
Turul durează 3 – 3.5 ore Ambele ture pornesc din parcarea din centrul Corundului |
Date de contact: pe DN13A (Bălăușeri – Corund – Miercurea Ciuc). Corundul se află la 70 de kilometri de Miercurea Ciuc, nr. telefon: 0745627914 sau 0757357318. |
|
|