- Este în Simeria, Judeţul Hunedoara
- Unitate geografică: Lunca Mureşului,
- Altitudine: 200 metri
- Deschis turiştilor cu taxă de vizitare.
- Fără condiţii de campare
Parcul Dendrologic Simeria cuprinde cea mai veche şi valoroasă colecție de plante exotice și autohtone din România şi singura în Europa Centrală şi de Sud-Est, fiind la origine un parc ce înconjura, la 1700, Castelul Gyulay (Ocskay)…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
Numit colocvial „Parcul Dendrologic Simeria”, Arboretumul Simeria este o arie naturală protejată de tip dendrologic și peisagistic ce se întinde pe o suprafaţă de 70 de hectare, clasându-se astfel pe locul 3 în Europa și pe locul 11 în lume conform Encyclopedia Britannica. Se situează în lunca Mureşului şi a fost creat la începutul secolului al XVIII-lea, prin amenajarea zăvoaielor naturale din zonă.
Cel mai vechi document de atestare aminteşte de o primă alee plantată cu castani datată în anul 1763.
Parcul, în istoria sa, a fost domeniul mai multor familii nobiliare renumite din Transilvania şi a fost transmis pe linie feminină de la familia Gyulay, la familile Kun, Fay (unul dintre cei mai mari specialişti în biologie, care a adus în parc numeroase specii de arbori exotici, peste 250) şi familia contelui Ocskay, de la care statul comunist l-a confiscat şi trecut sub egida Academiei Române. Colecţia consta, la începutul anului 1949, în peste 250 de specii de arbori. Stilul de amenajare şi construcţie al parcului urmează linia englezească cu etntă romantică.
Rezervaţia este destinată creşterii şi expunerii diferitelor tipuri de arbori, arbusti, liane şi alte plante. Mai exact, pe o suprafaţă de 67 de ha se află arboretumul, pe alte 3 ha se întind pepinierele, iar pe alte 9 ha sunt Serele de la Simeria şi pepiniera Dobra.
Parcul deţine peisaje unice, cu arbori exotici rari şi arbori giganti, lacuri si izvoare, poieni. Aici poţi admira flora lemnoasă din mai multe spatii geografice:specii europene, nord-americane şi asiatice. Tot aici există şi zece exemplare de magnolii.
În prezent, Arboretumul ne încântă cu 2.165 de specii diferite de plante şi arbori rari.
Staţiunea Simeria s-a înfiinţat în 1954, determinată de existenţa Arboretumului care a fost declarat atunci monument al naturii, pentru cercetare şi producţie silvică. Aici se desfăşoara activităţi ştiinţifice în domeniile: genetică moleculară, biotehnologii (culturi in vitro), tehnologii moderne de cultură a speciilor ornamentale valoroase, dendrologie.
Aclimatizarea de noi specii se număra printre scopurile staţiunii. Aici a avut loc studiul experimental de aclimatizare a arborelui de Segovia Gigantea, care este originar din Africa.
Preţ intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 2 lei Copii, elevi, studenţi; 1 leu |
Luni – Duminică : 08:00-20:00 |
Date de contact: Str. Biscaria, nr. 1, Simeria, jud. Hunedoara/ Telefon: +40 254 261254. Rezervația se află la periferia orașului Simeria, la 10 km est de municipiul Deva, iar accesul se face din DN 7, urmând strada 1 Decembrie până la capăt (cca. 2 km), colț cu Str. Biscaria nr.1. |
|
|