De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult, care adăposteşte între pereţii săi icoane pe lemn de o mare valoare, opere ale renumitului Zugravul Nechita!
- Este în satul Dâncu, comuna Aghireşu, judeţ Cluj
- Construit în 1750
- Poartă Hramul “Învierea Domnului”
- Deschis turiștilor..
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07590
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: Prima zi de Paşti
Biserica de lemn din Dâncu este un lăcaş de cult, monument istoric al judeţului Cluj, ce a fost ctitorit în anul 1750, însă istoria sa începe în alt loc, nu în cel actual. Lăcaşul de cult a fost ridicat în satul Sebeş, astăzi denumit Valea Drăganului, şi apoi mutată în cimitirul satului Dâncu în anul 1862. Aspectul actual nu este cel original, biserica suportând modificări după mutarea sa.
Biserica este ridicată din bârne de stejar, îmbinate în “coadă de rândunică”, nefiind folosite niciun un fel de cuie. Este de dimensiuni modeste şi are un plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonală. Interiorul bisericii este împărţit în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos şi altar. Pronaosul are o dimensiune de 3,53 x5,86 m, iar naosul are o dimensiune de 6.10 x 5,85 m.
Pridvorul este deschis cu şase stâlpi şi a fost adăugat după ce biserica a fost strămutată în satul Dâncu. Se află pe latura de sud, unde se afla odată şi intrarea în biserică, care a fost mutată în anul 1924 pe latura vestică. Pronaosul este separat de naos printr-un perete despărţitor, prevăzut cu o deschidere sub formă de portal, cu partea superioară arcuită.
De-a lungul timpului, biserica a trecut printr-o serie de modificări şi restaurări. În anul 1924, interiorul bisericii a fost tencuit, pictura originală fiind acoperită, doar iconostasul a fost repictat, precum şi o parte din naos. Şi exteriorul a fost tencuit, brâul în torsadă care împresura biserica fiind acoperit.
În anul 1988, acoperişul din şindrilă a fost înlocuit cu învelitoare din tablă. Deasupra pronaosului se ridică turnul-clopotniţă, prevăzut cu o galerie deschisă, acoperit de un coif cu bază octogonală, pe ale cărui patru colţuri sunt amplasate patru turnuri de dimensiuni mai mici.
Valoarea bisericii este dată de o colecţie de icoane pe lemn pictate de Nechita Zugravul, un pictor muralist şi de icoane renumit la vremea sa, ce datează din sec. al XVIII-lea. Alte lucrări ale sale pot fi întâlnite în judeţul Bihor, în ţinuturile Huedinului şi Clujului, în Câmpia Transilvaniei, pe Valea Someşului, judeţul Sălaj (Delureni, Dretea, Cubleşul, Ticu – Colonie, Buza, Cutiş, Dragu, Bălan – Joseni, Sânmihaiu Almaşului).
Date de contact: sat Dâncu, comuna Aghireşu, judeţ Cluj. |