De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o peşteră tipică peisajului calcaros din Cheile Bicazului!
- Este în Bicazu Ardelean, Județ Neamţ
- Unitate geografică Munţii Hăşmaş
- Altitudine: 600 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Peştera Munticelu, numită şi Peştera Ghiocelu, face parte din complexul carstic al Cheilor Bicazului şi se află pe teritoriul comunei Bicazu Ardelean, judeţul Neamţ. Peştera reprezintă o arie protejată de interes naţional, clasificată în categoria a IV-a IUCN – rezervaţie naturală de tip speologic.
Peştera Munticelu se află în Munţii Hăşmaş, pe malul stâng al râului Bicaz, în apropiere de drumul naţional DN12C între Bicazu Ardelean şi Lacul Roşu prin Cheile Bicazului. Peştera este accesibilă prin dreptul carierei de calcar Surduc, la aproximativ 200 metri de intrarea în rezervaţia Cheile Șugăului.
Peşteră a fost descoperită în 1973 de către un grup de copii plecaţi în căutare de ghiocei, de acolo şi numele de Peştera Ghiocelu. Peştera s-a format la baza unui perete de calcar, în care intrarea este scundă, de aproximativ 1,5 metri. De la intrare porneşte un culoar descendent de 10 metri, ce conduce vizitatorii către o sală mare, cu o lungime de 30 de metri şi înălţime de 4-5 metri. Lungimea totală a peşterii este de 120 metri şi suprafaţa este de 0,1 hectare.
Formaţiunile calcaroase ce se pot întâlni în peştera sunt stalagmitele, în special cele lumânare, dar şi stalactitele fistulare. La momentul descoperirii peşterii, aici se găsea cea mai mare densitate de stalagmite de tip lumânare din România. În partea de sud se găseşte un mic lac ce s-a format într-un diverticul, căptuşit cu calcit spongios. Într-un alt diverticul sunt conservate oase ale ursului peşterilor, precum un femur încastrat într-o stalagmită. Fauna specifică peşterii sunt patru specii de lilieci, declarate specii de interes comunitar şi care în momentul de faţă necesită protecţie. Peştera Munticelu este doar una dintre numeroasele peşteri din zonă şi poate fi vizitată în orice anotimp. Deoarece peştera nu este electrificată, pentru vizitarea acesteia, e necesar să aveţi la voi o sursă de iluminat, precum şi îmbrăcăminte mai groasă. Turul peşterii durează aproximativ 30 de minute.
Date de contact: Bicazu Ardelean, jud. Neamţ. |