De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult, o oază de linişte, amplasată într-un cadru natural, şi care te atrage prin simplitatea sa grăitoare!
- Este în satul Dumbrava, comuna Grăniceşti, judeţ Suceava
- Construit în mijlocul sec. al XVIII-lea şi a doua jumătate a sec. al XIX-lea
- Poartă Hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” şi „Buna Vestire”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: nu este înscrisă pe lista monumentelor
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpului anului
- Sărbătoare anuală: 26 octombrie – „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” şi 25 martie – „Buna Vestire”
Biserica de lemn din Dumbrava este un lăcaş de cult, al cărui an de ctitorie a fost plasat, din lipsa informaţiilor certe, între mijlocul sec. al XVIII-lea şi a doua jumătate a sec. al XIX-lea. Astfel că, există mai multe variante. Una dintre acestea ar plasa începutul existenţei bisericii în anul 1749. Potrivit localnicilor din satul Grăniceşti, din apropiere de comuna Găureni, biserica din satul lor ar fi fost ridicată în anul 1758, perioadă în care comuna Găureni ar fi avut deja biserică. O altă datare ar fi anul 1872, când se cunoştea şi ctitorul bisericii, şi anume Vasile Zorniciuc. Biserica poartă două hramuri „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” şi „Buna Vestire” şi este riddicată din bârne de stejar, ulterior îmbracată în lambriuri vopsite în culoarea alb, dispuse vertical la baza bisericii, în partea sa inferioară, şi orizontal în partea superioară.
Biserica are un plan dreptunghiular, cu absida altarului pentagonală, decroşată, cu cinci laturi. Interiorul bisericii este împărţit în trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Nu are pridvor, intrarea realizându-se direct în pronaos, pe latura de sud a bisericii. Pronaosul are formă dreptunghiulară şi este separat de naos printr-un perete despărţitor prevăzut cu o deschidere de formă dreptunghiulară. Şi naosul are formă dreptunghiulară, prevăzut cu două ferestre, şi acestea de formă dreptunghiulară. Altarul este prevăzut tot cu două ferestre, de forme diferite, una pătrată dispusă pe peretele sudic, şi una dreptunghiulară, dispusă în axa abisdei. Interiorul bisericii nu este pictat, ci este văruit în alb şi decorat cu icoane şi ştergare frumos brodata. Şi iconostasul este împodobit cu icoane pe lemn, dispuse în ttrei registre.
Acoperişul bisericii este din tablă zincată, cu ştreaşină largă şi pante repezi. Nu are turn-clopotniţă ridicat deasupra pronaosului, ci doar o turlă octogonală deasupra naosului. Pe extremităţile de est şi est ale acoperişului bisericii mai sunt plasate câte o cruce. Turnul clopotniţă este ridicat din lemn şi este prevăzut cu un etaj, fiind amplasat la intrarea în curtea bisericii.
Între anii 2009-2011, biserica a trecut printr-un proces de restaurare, care a cuprins întregul edificiu, şi care a presupus recondiţionarea temeliei, a acoperişului, a uşii de intrare în biserică, a ferestrelor şi îmbrăcarea pereţilor cu lambriuri. În această perioadă a fost ridicată şi o casă socială pentru agapele frăţeşti.
În data de 30 noiembrie 2011, lăcaşul de cult a fost resfinţit de către Arhiepiscopul Secevei şi Rădăuţilor, Pimen Zainea, ultima dată fiind în anul 1955, de către mitropolitul Moldovei şi Sucevei, Sebastian Rusan, din acea vreme.
Biserica de lemn din Dumbrava-Găureni este o filială a parohiei din Româneşti.
Sursa foto: blogprinvizor.ro
Date de contact: satul Dumbrava, comuna Grăniceşti, judeţ Suceava. |