De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că, prin pictura sa perietală, este considerată o adevărată „Capelă sixtină” a României!
- Este în Dumbrava Sibiului, judeţ Sibiu
- Construit în 1672
- Poartă Hramul „Pogorârea Sfântului Duh”
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: SB-II-a-A-12012
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
- Sărbătoare anuală: la 50 de zile după Paşti
Biserica de lemn din Dretea, declarată monument istoric, prin valoarea sa picturală, este considerată o „Capelă Sixtină” a României. Biserica a fost ridicată în localitatea omonimă, comuna Mănăstireni, judeţul Cluj, în anul 1672, conform şi inscripţiei pe o Evanghelie din data de 8 mai 1903, care spune astfel: „Sfânta biserică din Dretea, precum am aflat scris într-un Orologiu vechi s-au edificat în anul 1672, fiind preot Popa Mihai“, construcția bisericii a fost datată în anul 1672.”
Biserica de lemn poartă hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” şi în anul 2003 a fost demontată pentru a fi transferată în Dumbrava Sibiului, în cadrul Complexului Muzeal Naţional „Astra”. Aici a fost reconstituită şi restaurată în mai-august 2004.
Biserica este ridicată din bârne prinse în cheotori pe un soclu din piatră de rău. Are trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Deasupra pronaosului se ridică turnul clopotniţă, înalt de 8 m şi prevăzut cu o galerie deschisă, terminându-se cu o fleşă.
Pictura parietală, de o măiestrie aparte, a fost realizată direct pe bârnele din lemn în anul 1742, după cum stă scris şi în pisania din stânga iconostasului: „Acestu frontaru svuntu lau răscumpearat Nistor Gheorghie cu feciori lui, cu Gherman și cu Nistor și cu Gevrilă și cu gasda alu Maria Petrui, pomănirea aloru, pomane în viaci, pomane loru, anul de la H[ri]stosu 1742”. Tehnica folosită a fost tempera.
În pronaos, predomină personajele feminine, astfel că pe peretele de vest sunt înfăţişate Sfintele Muceniţe şi Sfintele Fecioare. Pe peretele despărţitor dintre pronaos şi naos, în partea stângă este înfăţişată Invierea lui Iisus, iar în dreapta intrării trei sfinte.
Pronaosul este tăvănit, pe el fiind pictată bolta înstelată cu soarele şi luna. În nava principală a naosului sunt identificate patru registre principale. Catapeteasma iese în evidenţă prin modul de execuţie a scenelor Răstignirea şi Friza Apostolilor, în centru aflându-se scena Deisis.
În altar sunt reprezentate scene precum Euharistia, Jertfa lui Isac şi Teoria Sfinţilor ierarhi. Cupola altarului este de formă neregulată, iar pe cele şapte laturi ale sale sunt înfăţişaţi Sfinţi Arhangheli şi îngeri, Sfinţi prooroci, Maica Domnului în glorie, Liturghia Îngerească., Iisus în glorie şi Sfânta Treime, în centrul cupolei.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 15 RON
Pensionari – 7,5 RON
Elevi și studenți – 3,5 RON
Adulți în grupuri organizate ( > 20 pers.) – 10 RON/pers, un însoţitor are intrare gratuită
Elevi/studenți în grupuri organizate(>20 pers.) – 2 lei/pers., un însoţitor are intrare gratuită
Adulţi în grupuri organizate între orele 19:00-03:00 ( > 20 pers.) – 17 RON/pers
Elevi/studenți în grupuri organizate între orele19:00-03:00 ( > 20 pers.) -4 RON/pers
Taxă utilizare audioghiduri – 20 RON
Taxă ghidaj grup – limba română – 30 RON
Taxă ghidaj grup – limba străină – 50 RON
Taxă de filmare în muzeu, persoane fizice – 50 RON
Taxă de filmare în muzeu studiouri de TV, profesionişti etc – 500 RON/ oră
Taxă de fotografiere – 5 RON
|
Iarna: Luni – Duminică: 9:00 – 17:00
(Fara vizitare interioare)
Vara: Luni – Duminică: 10:00 – 18:00
Prima miercuri din lună intrarea libera (fara vizitarea interioarelor)
|
Date de contact: Calea Poplăcii, Sibiu, județul Sibiu, tel – 0269/202.447; 0269/202.400, fax – 0269/242.419. |