- Este în apropierea satului Silvașu de Jos, Județ Hunedoara
- Datare: la sfârșitul secolului XIII și începutul secolului XIV
- Poartă Hramul Sfântului Ioan Teologul
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Prislop se află la 13 km de oraşul Haţeg, fiind amplasată într-o zonă pitorească, la altitudinea de 580 m, într-o poieniţă străjuită de culmile Munţilor Poiana Ruscă (Dl. Prislop 778 m)…
- Trasee amenajate:
- Sărbătoare anuală: 13 septembrie
Prin curtea mănăstirii trece pârâul Silvaş (Slivuţ), afluent de stânga al Streiului, care străbate şi satele aflate mai jos de mănăstire: Silvaşu de Sus (la 3 km) şi Silvaşu de Jos (la 6 km) prin care orice pelerin dornic să ajungă la sfânta mănăstire va trebui să treacă. Mănăstirea Prislop reprezintă unul din cele mai importante asezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, îndeplinind un rol cultural semnificativ în viaţa românilor transilvăneni. A fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Sfântul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astăzi drept reorganizatorul şi îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu.
Mănăstirea Prislop mai este cunoscută şi sub numele de „Silvas”, după satul Silvaşu de Sus, găsit pentru prima dată în documente în anul 1360. La 200 de metri de actuala biserică se află locul numit „La Mănăstirea Bătrana”, dovada existenţei acolo a unei mănăstiri mai vechi, din lemn.
Începuturile mănăstirii nu se găsesc, se presupune doar, ca fiind amplasată pe pământuri care ţinuseră de nobilii români din Ciula, aceştia au fost ctitorii laici ai locaşului. Nu se poate vorbi, cu niciun fel de date pozitive, despre vreo sihăstrie din secolele XIII-XIV.
Biserica actuală a Mănăstirii Prislop datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi a fost construită din piatră, în plan triconic, cu turla pe naos, arhitectura specifică bisericilor din Ţara Românească. Istoriografia mănăstirii arată că Sfântul Nicodim de la Mănăstirea Tismana a copiat la Prislop, între anii 1404-1405, „Tetravanghelul slavon” aflat azi la Muzeul de Artă.
Mănăstirea a fost rezidită din temelii tot din piatră şi în plan triconic de Domniţa Zamfira, refugiată în Transilvania după moartea tatălui său, Moise Voda, domn al Ţării Româneşti, mort în anul 1530, în lupta de la Viişoara.
La iniţiativa vicarului Nicolae Nestor din Haţeg, după anul 1897, are loc o nouă restaurare a bisericii, care se termină în anul 1899. După această restaurare încep să fie interesaţi de soarta mănăstirii episcopii uniţi din Lugoj.
În anii 1908-1909 s-a făcut o nouă restaurare a mănăstirii, prin strădania Episcopului Vasile. Pictorul ardelean Octavian Smigelschi vizitează mănăstirea, în luna august 1909, pentru întocmirea documentaţiei privind pictarea ei. Din primăvara anului 1911 a fost rânduit ca egumen Ieromonahul Leon Manu, care a strâns în jurul lui câţiva vietuiţori.
La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), îl aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, reînviatei Mănăstiri Brâncoveneşti de la Sâmbata de Sus. Astfel, mănăstirea a fost reconstruită şi pictată de cel de-al treilea ei ctitor, Părintele Arsenie Boca, recunoscut pentru icoanele sale luminoase şi înălţătoare. Tot el a sculptat personal catapeteasma şi executat mai multe lucrări de renovare a bisericii şi a celorlalte clădiri. El a rămas în mănăstire până în 1989, an în care a şi trecut în nefiinţă, mormântul său se află în cimitirul Mănăstirii Prislop.
În anul 1950, din lipsa de călugări care să slujească lăcaşul de cult, Prislopul devine mănăstire de călugăriţe, iar Arsenie Boca devine duhovnicul mănăstirii, prin hotărarea Episcopului Andrei Magieru al Aradului. Datorită decretului nr. 410 adoptat de către comunişti în anul 1959, Mănăstirea Prislop, ca, de altfel, majoritatea mănăstirilor, a fost desfiinţată. Începând cu anul 1976, Prislopul redevine mănăstire de maici, iar din anul 1991, în incintă a fost înfiinţat Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina, cu o durată de şcolarizare de cinci ani.
Părintele Arsenie Boca a fost un fenomen unic în istoria monahismului ortodox român, duhovnic şi clarvăzător intrat în istorie, mare trăitor, dar şi mare învăţat, teolog şi pictor de icoane, s-a născut în anul 1910 în Vata de Sus, judeţul Hunedoara. Părintele a fost închis, torturat şi urmărit de către securitate pană la sfârşitul vieţii. În cei 41 de ani de slujire la Prislop, a pictat fresce şi icoane deosebit de valoroase astăzi, a reorganizat viaţa de obşte şi a redat mănăstirii strălucirea şi frumuseţea de care se bucură astăzi mii de credincioşi ce calcă pragul lăcaşului de cult.
Date de contact: Dinspre Hunedoara se merge pe traseul: Hunedoara – Silvaşu de Jos – Silvaşu de Sus – Sf. Mănăstire Prislop sau dinspre Haţeg se parcurge traseul: Haţeg – Silvaşu de Jos – Silvaşu de Sus – Sf. Mănăstire Prislop. |