De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un drum ce trece printr-un cadru natural unic în ţară.
- Este în judeţele Maramureş şi Suceava
- Unitate geografică: Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului
- Altitudine maximă 1.416 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Pasul Prislop este cea mai înaltă trecătoare din România şi face legătura între Maramureş şi Bucovina…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
Pasul Prislop sau DN18 este poate una dintre cele mai frumoase trecători din România, ce leagă localităţile Vişeu, Moisei şi Borşa (din Maramureş) cu Câmpulung Moldovenesc (din judeţul Suceava). Cu munţii Rodnei la sud şi Munţii Maramureşului la nord, e culmea dintre Preluca Tătarilor și vârful Stiol, poartă călătorii printr-un cadru natural mirific, din Depresiunea Maramureș până în valea Bistriței Aurii (Moldova). Urcă mai abrupt pe partea sa maramureşană şi coboară domol spre Moldova, oferit o privelişte minunată asupra Obcinelor Bucovinei, cât şi asupra izvoarelor Bistriţei.
Pasul Prislop are o lungime de 50 de km, între oraşul Borşa (aflat al vest) şi satul Şesuri din Cârlibaba (la est). Lăţimea deschiderii pasului variază între 30 şi 40 de km. Cel mai înalt punct al şoselei este la 1.416 metri altitudine. Aici se află un monument ridicat la ultima reabilitare a drumului, un han şi mănăstirea Sfânta Treime.
Pe timpul iernii, pasul este destul de periculos, pentru că se înzăpezeşte foarte repede din cauza altitudinii şi vântului puternic. Vara însă, drumul este sigur. Tot vara, pasul este locul de desfășurare al festivalul folcloric „Hora de la Prislop”, eveniment cu tradiţie în România, unde vin ansambluri din Maramureş şi Bucovina. „Hora de la Prislop” apare menţionată în documente încă din anul 1738 şi încântă publicul cu tradiţiile, obiceiurile, portul şi cântecul popular, specifice zonei. Festivalul are loc în fiecare an, în ziua de duminică ce urmează zilei Sfintei Marii. Locul de desfăşurare este vârful pasului. Ziua se desfăşoară şi ea după un anumit ritual bine stabilit: debutează cu o slujbă religioasă, continuă cu parada costumaţiilor populare, după care ansamblurile invitate susţin spectacole. În timpul festivalului, participanţii se pot delecta cu bucate tradiţionale maramureşene sau îşi pot achiziţiona diverse suveniruri de la târgul meşterilor populari.
În apropiere spre vest se află Pasul Şetref – (situat între Munții Rodnei și Munții Țibleș) și spre sud-est Pasul Rotunda, situat între Munții Rodnei și Munții Suhard. Tot din pas se poate ajunge la Cascada Cailor, cea mai înaltă cădere de apă din ţară, cu o înălţime de 80 de metri.